24 Νοε 2010

Αποφθέγματα του Γέροντα Παϊσίου




1. …Έξυπνος άνθρωπος είναι ο καθαρισμένος από τα πάθη του άνθρωπος...

2. …Προσπαθήστε να κόψετε τα πάθη και τα ελαττώματα σας, από τα οποια είναι γεμάτη η καρδια μας. Όλα τα θηρία του κόσμου είναι μέσα σ’ αυτήν. Να προσπαθούμε κάθε μέρα να καθαρίζουμε την καρδια μας απ’ αυτά...

3. …Η καρδια καθαρίζει με δάκρυα και αναστεναγμούς. Ένας αναστεναγμός με πόνο ψυχής ισοδυναμεί με δυο κουβάδες δάκρυα...

4. ...Ο Θεός παρακολουθεί την καρδια μας και ελέγχει το περιεχόμενο της. Να εξετάζουμε συνεχώς τον εαυτό μας, να μετανοούμε για το παρελθόν και να φοβόμαστε τις αδυναμίες μας. Να μη χάνουμε όμως την ελπίδα της σωτηρίας μας.

5. ...Να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίσουμε τον Παράδεισο. Είναι πολύ στενή η πύλη και μην ακούτε αυτούς που σας λένε ότι όλοι θα σωθούνε. Αυτό είναι παγίδα του σατανά για να μην αγωνιζόμαστε...

6. ...Ρίξτε το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα σας στην Προσευχή, γιατί αυτή μας κρατεί σε επαφή με το Θεό και η επαφή αυτή πρέπει να είναι συνεχής.

7. ...η προσευχή είναι το οξυγόνο της ψυχής...

8. ...η μελέτη της Αγίας Γραφής βοηθάει πολύ στην προσευχή. Θερμαίνει την ψυχή και μεταφέρει τον προσευχόμενο σ’ έναν πνευματικό χώρο.

9. ...όταν η προσευχή ατονεί προδίδει πνευματική ξηρασία και χλιαρότητα. Εναντίον αυτών να χρησιμοποιούμε σύντομες προσευχές και κυρίως την ευχή του Ιησού.

10. …Εκείνος που αγωνίζεται πολύ καιρό και δεν βλέπει πνευματική πρόοδο, έχει υπερηφάνεια και εγωισμό. Πνευματική πρόοδος υπάρχει εκεί που υπάρχει πολλή ταπείνωση...

11. …Η πνευματική μας πρόοδος εξαρτάται από εμάς. Το ίδιο και η σωτηρία μας. Κανείς άλλος άνθρωπος δεν μπορεί να μας σώσει.

12. …Όταν κρίνουμε τα σφάλματα των άλλων, τότε η ψυχική μας όραση δεν έχει καθαρίσει.

13. …Ποτε να μην κατακρίνουμε. Όταν βλέπουμε κάποιον να πέφτει στην αμαρτία, να κλαίμε και να παρακαλούμε το Θεό να τον συγχωρέσει...

14. ...Όταν μας κυριεύει ο εγωισμός, μικρό θέμα μεγάλος καυγάς.

15. ...Όλοι μας μικροί και μεγάλοι έχουμε πολύ εγωισμό και δεν δεχόμαστε υπόδειξη και παρατήρηση. Όλα τα γνωρίζουμε, είμεθα όλοι σοφοί.

16. ...Εκείνος που βοηθεί τον πλησίον του, λαμβάνει βοήθεια από το Θεό. Εκείνος που κατηγορεί τον συνάνθρωπο του με φθόνο και κακία, έχει κατήγορο του το Θεό.

17. ...Ποιος ενδιαφέρεται σήμερα για τον άλλο; κανεις. Όλοι για τον εαυτό μας, για τον άλλο τίποτα, γι’ αυτό θα δώσουμε λόγο. Γιατί ο Θεός που είναι όλος αγάπη δε θα μας συγχωρέσει αυτή την αδιαφορία μας, για τον πλησίον μας.

18. ...Ο Πανάγαθος Θεός, ο στροργικός Πατέρας μας, μας δίνει πλούσια τα άγαθα Του να τα μοιραζόμαστε μ’ εκείνους που έχουν ενάγκη, αλλα εμείς τα κρατάμε όλα για τον εαυτό μας. Αυτό δε θα μας το συγχωρέσει ο Θεός. Θα δώσουμε λόγο για την απονιά και την σκληροκαρδία μας.

19. ...Ο Θεός επιτρέπει στον άνθρωπο διαφορες δοκιμασίες, ασθένειες, ζημιες και αλλα, και από τους γύρω μας ανθρώπους συκοφαντίες, ύβρεις, αδικίες` κι εμείς πρέπει να τα δεχόμαστε με υπομονή, χωρίς στεναχώρια, σαν ευλογία. Όταν κάποιος μας αδικεί, πρέπει να χαιρόμαστε και να θεωρούμε αυτόν που μας αδίκησε μεγάλον ευεργέτη, διότι γίνεται αιτια αποταμιεύσεως μας στην άλλη ζωή.

20. ...ο Θεός μας δίνει πολλές ευκαιρίες για να κερδίσουμε τον Παράδεισο, αλλ’ εμείς τις ευκαιρίες δεν τις δεχόμαστε όλες, τις διώχνουμε.

21. ... Μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθηση είναι μέγα εμπόδιο στη Θεία Χάρη. Εμπιστοσύνη απόλυτη να έχουμε μονο στο Θεό. Όταν εμείς αναθέτουμε τα πάντα σ’ Αυτόν, ο Θεός υποχρεώνατε να μας βοηθήσει...

22. ... Δώστε εξολοκλήρου την καρδια σας στο Θεό, όχι στον κόσμο. Εκείνος που έχει δώσει την καρδια του στον κόσμο, είναι εχθρός του Θεού...

23. ...ο άνθρωπος που κινείται από το συμφέρον του μονο, είναι άχρηστος άνθρωπος.

24. ...Να ζείτε σε διαρκή δοξολογία και ευχαριστία προς το Θεό, διότι η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αχαριστία και ο χειρότερος αμαρτωλός ο αχάριστος.

25. ...ο χρόνος μας εδόθη από το Θεό, για να κάνουμε καλή χρήση αυτού, αγωνιζόμενοι συνεχώς για τη σωτηρία της ψυχής μας...