Από τσουνάμι απειλείται και η Κύπρος
>Ποιες είναι οι πλέον ευάλωτες περιοχές σε περίπτωση που πλήξει το νησί μεγάλος σεισμός
Του Βάσου Βασιλείου
Κύματα
ύψους 1,5 μέτρου είναι δυνατό να πλήξουν την Κύπρο σε περίπτωση
δημιουργίας τσουνάμι, όπως προκύπτει από επιστημονική μελέτη, αν και
το φαινόμενο είναι απομακρυσμένο, αφού είναι δυνατό να κτυπήσει την
Κύπρο κάθε 500-1.000 χρόνια.
Σύμφωνα με μελέτη που στηρίζεται σε ιαπωνικό μοντέλο, ο σεισμός που είναι δυνατό να προκαλέσει το τσουνάμι εκδηλώνεται στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης. Το ύψος του κύματος αρχικά μπορεί να είναι τρία μέτρα και θα μετακινηθεί πλήττοντας τη Λιβύη μέχρι και την Αίγυπτο και ακολούθως θα στραφεί προς την Κύπρο πλήττοντας το νησί και κυρίως στο μέτωπο από το Πισσούρι μέχρι και τον Ακάμα, ενώ κύματα χαμηλότερου ύψους θα φτάσουν σχεδόν σε όλες τις παράλιες περιοχές του νησιού.
Σύμφωνα με μελέτη που στηρίζεται σε ιαπωνικό μοντέλο, ο σεισμός που είναι δυνατό να προκαλέσει το τσουνάμι εκδηλώνεται στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης. Το ύψος του κύματος αρχικά μπορεί να είναι τρία μέτρα και θα μετακινηθεί πλήττοντας τη Λιβύη μέχρι και την Αίγυπτο και ακολούθως θα στραφεί προς την Κύπρο πλήττοντας το νησί και κυρίως στο μέτωπο από το Πισσούρι μέχρι και τον Ακάμα, ενώ κύματα χαμηλότερου ύψους θα φτάσουν σχεδόν σε όλες τις παράλιες περιοχές του νησιού.
Το σημείο με το ψηλότερο κύμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και το ενάμισι μέτρο, βρίσκεται στην περιοχή Πισσουρίου, όπως εξηγεί ο διευθυντής του ΙnternationalΟcean Ιnstitute (Κύπρου) και ακαδημαϊκός στο ΤΕΠΑΚ κ. Νικόλας Καθητζιώτης, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στην ετοιμασία της σχετικής μελέτης καθώς και σχετικών χαρτών. Τα μοντέλα τσουνάμι ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο μελέτης από το ΤΕΠΑΚ/ΙnternationalΟcean Ιnstitute (Cyprus).
Ο κ. Καθητζιώτης ανέφερε στον «Φ», ότι εκτός από την περιοχή Πισσουρίου, που είναι δυνατό να κτυπηθεί με κύμα ύψους ενάμισι μέτρου, ανάλογο ύψος μπορεί να έχει το κύμα και στην Κάτω Πάφο, όπου πρέπει να σημειωθεί πως και χωρίς τσουνάμι, το κύμα φτάνει μερικές φορές μέχρι και τα καταστήματα που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας.
Από εκεί το ύψος του κύματος μειώνεται στην περιοχή του Ακάμα περίπου στο ένα μέτρο. Με κύμα μικρότερου ύψους επηρεάζονται και οι περιοχές του κόλπου της Χρυσοχούς, ενώ το ύψος του κύματος στην Κερύνεια μειώνεται στα 20-30 εκατοστά και προς τη Γιαλούσα υπερβαίνει τα 60 εκατοστά.
Η Λάρνακα δεν επηρεάζεται ευθέως από το Ανατολικό Ελληνικό Τόξο και παρόλον ότι θεωρείται ευάλωτη, λόγω του υψομέτρου της, δεν αναμένεται να πληγεί από κύματα ύψους πέραν των 60-70 εκατοστών. Ο κ. Καθητζιώτης εξηγεί ακόμη ότι κάποιες περιοχές στις οποίες υπάρχουν ψηλοί βράχοι δεν θα επηρεαστούν καθόλου, ενώ άλλες ομαλές περιοχές που βρίσκονται περίπου στο ύψος της θάλασσας θα υποστούν συνέπειες. Μια από αυτές τις ευάλωτες περιοχές είναι το Λέιντις Μάιλ και αυτή όπως και άλλες ανάλογες παραλίες θα πρέπει να εκκενωθούν σε περίπτωση τσουνάμι. «Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί το τσουνάμι, για να φτάσει στην Κύπρο θα απαιτηθούν περίπου 10-15 λεπτά» αναφέρει. Το σήμα για ενδεχόμενο τσουνάμι λαμβάνεται από το Σεισμολογικό Τμήμα της Γεωλογικής Επισκόπησης και ακολούθως ειδοποιούνται οι πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις παραλίες, είτε κατευθυνόμενοι προς την ενδοχώρα είτε ανεβαίνοντας σε κατοικίες πέραν των δύο ορόφων.
Ο κ. Καθητζιώτης υποστηρίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα συναγερμού με το οποίο να ενημερώνονται αμέσως οι κάτοικοι ώστε να εγκαταλείπουν την περιοχή. Σημειώνει ωστόσο, ότι για να προκληθεί τσουνάμι πρέπει να σημειωθεί σεισμός σε βάθος πέραν των 50 χιλιομέτρων και να είναι μεγέθους περίπου 8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
Για τους σκοπούς της μελέτης εξετάστηκε το βάθος της θάλασσας γύρω από την Κύπρο και με βάση το βάθος προβλέφθηκε με μοντέλο το ύψος του κύματος που είναι δυνατό να δημιουργηθεί σε κάθε σημείο του νησιού. Στην έρευνα ελήφθη υπόψη η πιθανή δράση του Ανατολικού Ελληνικού Τόξου, όχι μόνο επειδή αυτό επηρεάζει την Κρήτη, αλλά και επειδή αν προκληθεί σεισμός στο συγκεκριμένο σημείο, θα προκαλέσει το μεγαλύτερο τσουνάμι που μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο.
Ετοιμάσθηκαν μοντέλα ειδικά για το νησί μας
Έμφαση δόθηκε στις δραστηριότητες του ελληνικού ανατολικού τόξου ( ΕastΗellenicΑrc) που είναι μια σημαντική σεισμική πηγή για το νησί της Κύπρου. Προσομοίωση και μοντελοποίηση διεξήχθη με τη χρήση του μοντέλου ΤUΝΑΜΙ που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Τohoku της Ιαπωνίας. Το μοντέλο έχει επιβεβαιωθεί με πραγματικά γεγονότα τσουνάμι.
Η μεγαλύτερη ένταση σεισμού έχει υπολογιστεί, έτσι που να δίνεται ο συντομότερος χρόνος άφιξης και το υψηλότερο ύψος τσουνάμι.
Σημείωση διαχείρησης :
Δεν γράψατε αν ο σεισμός γίνει νότια τις Κύπρου τι μπορεί να προκαλέσει ?
Δεν γράψατε αν ο σεισμός γίνει με το σύστημα HAARP τι μπορεί να προκαλέσει ?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου