15 Αυγ 2012

Η "μυστική" ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Koimhsis-Panagias-1-ΝΑΙΜέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Με βάση την ιστορική εξέλιξη της εορτής γνωρίζουμε ότι συνεστήθη στην Παλαιστίνη και εορταζόταν στο Κάθισμα (τοποθεσία όπου κατά την παράδοση η Παναγία αναπαύθηκε κατά την οδοιπορία της προς την Βηθλεέμ) και τον τάφο της Γεθσημανή.
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κωνσταντινούπολη αρχικά ήταν κινητή, μέχρι που ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος (582-602) εξέδωσε διάταγμα με το οποίο καθιερώθηκε η ιε’ Αυγούστου ως ημέρα εορτής και μνήμης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για ολόκληρη την αυτοκρατορία.
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανακαλεί στην σκέψη και το βίωμα του κάθε πιστού την ευλάβεια και την αγάπη για το πρόσωπο της Θεοτόκου, που αποτελεί δώρο προερχόμενο απ’ την προσωπική σχέση και εμπειρία του προσώπου του Χριστού, συνεπώς και καρπός αυτής της προσωπικής αγάπης.
Η Θεοτόκος με την πίστη και την υπακοή της στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας έγινε το υφαντήριο της θείας και της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού. Για τον λόγω αυτό και ο λαός βλέπει την εικόνα και το πρόσωπο της Παναγίας με συμπάθεια, τρυφερότητα, φροντίδα και εμπιστοσύνη, γι’ αυτό και προστρέχει στην μεσιτεία και την χάρη της στα όπου γης προσκυνήματα. («amen.gr»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: