17 Οκτ 2019

Κινέζα καθηγήτρια προτιμά η κόρη της να μάθει Ελληνικά παρά Κινέζικα:


Κινέζα καθηγήτρια προτιμά η κόρη της να μάθει Ελληνικά παρά Κινέζικα: «Η Ελληνική γλώσσα είναι η βάση όλων»


Η Amy Khan είναι κόρη μεταναστών από την Κίνα και παρά το γεγονός ότι η ίδια είναι δασκάλα της Κινεζικής σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά κολέγια της Νότιας Αυστραλίας,

ομολογεί ότι η μόλις εννέα ετών κόρη της, Lan, μαθήτρια της τρίτης τάξης δημοτικού, ήδη μαθαίνει να μιλάει, μια ξένη γλώσσα και μάλιστα όχι Κινεζικά, αλλά Ελληνικά.

«Ομολογώ ότι παρά το γεγονός ότι εγώ η ίδια είμαι καθηγήτρια της Κινεζικής γλώσσας στο γυμνάσιο και έως ένα βαθμό αναγνωρίζω το γεγονός ότι λόγω της εμπορικής σχέσης Ασίας-Αυστραλίας και της οικονομικής ανόδου της Κίνας, είναι θεμιτό τα νέα παιδιά στην Αυστραλία να έχουν έστω και μια βασική γνώση της γλώσσας αυτής, την ίδια στιγμή απορώ με τους σημερινούς νέους γονείς, που ενώ γνωρίζουν τη σημασία, την ιστορία και το βάθος της Ελληνικής, δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μάθουν τη γλώσσα αυτή που ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για όλες τις άλλες και, αναμφίβολα, είναι η σημαντικότερη όλων» λέει η 38χρονη καθηγήτρια, η οποία μάλιστα προσπαθεί με τη βοήθεια της μικρής της κόρης να καταλάβει και εκείνη την δομή και μορφολογία της Ελληνικής γλώσσας.

«Πολλοί λένε ότι η Κινεζική είναι δύσκολη γλώσσα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι και η Αγγλική είναι δύσκολη, αλλά αν εμβαθύνει κανείς, οι γλώσσες αυτές στερούνται φαντασίας αφού είναι αρκετά απλουστευμένες γλώσσες, είτε μιλάμε για την Αγγλική, που εκ προοιμίου μιμείται και έχει επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό από την Ελληνική και Λατινική, είτε για την Κινεζική, που βασίζεται περισσότερο σε σχηματικές αποδόσεις και δεν έχει πίσω της μια συγκεκριμένη δομή όπως τα Ελληνικά» εξηγεί η Amy, προσθέτοντας ότι και στην κινεζική γλώσσα δεν υπάρχει η έννοια του αρσενικού, του θηλυκού και του ουδέτερου ούτε διαφορετικοί χρόνοι για να εκφράσουν διαφορετικές ερμηνείες και την έννοια της χρονικής διάρκειας όπως στην Ελληνική γλώσσα.

«Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που όλοι εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και να μιλήσουμε εύκολα την Ελληνική γλώσσα που είναι πολυσύνθετη και πολυδιάστατη» εξηγεί η καθηγήτρια η οποία διδάσκει Κινεζικά σε 14χρονες μαθήτριες Γυμνασίου Θηλέων, και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι ελληνικής καταγωγής.

«Κάνω αυτή την δουλειά 15 χρόνια τώρα και είναι γεγονός ότι τα παιδιά που έχουν ελληνικές ρίζες και μιλούν σε ικανοποιητικό βαθμό την Ελληνική γλώσσα, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να μάθουν τα Κινεζικά ή όποια άλλη ξένη γλώσσα και αυτό γιατί από μικρά έχουν αναπτύξει την ικανότητα να σκέπτονται “ελληνικά”, να αναγνωρίζουν σύμβολα και έννοιες, να πειραματίζονται με χρόνους, σύνθετη ορθογραφία και συντακτικό, γιατί το μυαλό τους είναι πιο “ανοικτό”, πιο αναπτυγμένο και πιο δεκτικό στο να απορροφήσει διαφορετικές έννοιες. Αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές αναπτυξιακές ικανότητες και αυτός είναι ένας από τους βασικού λόγους που θέλω η κόρη μου να καταφέρει να κατακτήσει.

Η 38χρονη καθηγήτρια υποστηρίζει ότι το γεγονός πως τα παιδιά στην Αυστραλία, ανεξαρτήτως κουλτούρας, δεν ενδιαφέρονται να μάθουν οποιαδήποτε άλλη γλώσσα πέρα από την Αγγλική είναι ιδιαίτερα λυπηρό αφού τα οφέλη που προσφέρει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι πολλαπλά και πολύτιμα και αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα για την γνωστική διαδικασία.

Έρευνες πανεπιστημιακών σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν αποδείξει ότι ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου δίγλωσσων ατόμων διαφοροποιείται σε σχέση με αυτών που μιλούν μόνο τη μητρική τους γλώσσα. Η διαφοροποίηση αυτή προσφέρει πολλά πνευματικά οφέλη αφού ενισχύεται η σκέψη του δίγλωσσου ατόμου, αναπτύσσονται πολλαπλές δεξιότητες, οξύνεται η παρατηρητικότητα και ενισχύεται η μνήμη.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία μάθησης βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου αφού τον «ξυπνά», τον εισάγει σε καθεστώς εγρήγορσης και τον προκαλεί να αναγνωρίσει διαφορετικά σύμβολα, να διαπραγματευτεί την έννοια και να επικοινωνήσει σε διαφορετικά γλωσσικά συστήματα. Αυτή η ικανότητα δεν περιορίζεται μόνο στην διαδικασία της μάθησης της ξένης γλώσσας αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η επίλυση προβλημάτων.

«Η Ελληνική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής και διαδεδομένη, εξακολουθεί να είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, η σταθερότερη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, η ευρωπαϊκή λογοτεχνία, οι θεωρητικές επιστήμες και η ιατρική, και σε σημαντικό βαθμό προσδιόρισε τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των πληθυσμών της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής και της Αυστραλίας όπου πλέον κατοικούν εκατομμύρια Έλληνες.

«Είναι χρέος όλων μας, ακόμα και δικό μας να σεβαστούμε την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων και να διαιωνίσουμε την γλώσσα αυτή» κατέληξε η Amy.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος»

πηγή: el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: