13 Απρ 2021

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥΣ (Ιώσεις)



ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΑΪΟ (SARS-CoV-2)

Η έναρξη της θεραπείας προτείνεται αμέσως μετά από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και την διάγνωση. 

Σε περίπτωση ατόμων με θετικό τέστ αλλά χωρίς καθόλου συμπτώματα προτείνεται η λήψη βιταμίνης C (1000 mg Χ 1), βιταμίνης D (4000 IU Χ 1), και ψευδαργύρου (50 mg Χ1) για 10 ημέρες. 

Σε περίπτωση αλλαγής της κλινικής εικόνας και εμφάνισης οποιωνδήποτε συμπτωμάτων προτείνεται η άμεση χορήγηση της πιο κάτω θεραπείας. 

Σε άτομα με θετικό τεστ και εμφάνιση συμπτωμάτων από την αρχή, προτείνεται αμέσως η έναρξη της πιο κάτω θεραπείας: 

Θεραπευτικό Σχήμα για ασθενείς με συμπτώματα από κορωνοϊό 

Πρωί

1. Υδροξυχλωροκίνη – Plaquenil 200 mg στις 8 πμ (για 10 ημέρες). 
Σε περίπτωση εμφάνισης διάρροιας (συνήθως μετά από μερικές ημέρες λήψης του φαρμάκου) προτείνονται 2 δισκία λοπεραμίδης και συνέχιση της θεραπείας. 
Η θεραπεία διακόπτεται μόνο σε επίμονη και ανθεκτική στην θεραπεία διάρροια. 
Η κλινική εμπειρία υποδηλώνει μέχρι τώρα ότι δεν έχει παρουσιαστεί περιστατικό με ανθεκτική διάρροια. 

2. Ψευδάργυρος 50 mg για 10 ημέρες

Μεσημέρι (με το φαγητό) 

1. Βιταμίνη C 1000 mg (διαλυόμενη σε ρόφημα ή σε χαπάκι) τουλάχιστον για 10 ημέρες. 
Η βιταμίνη C μπορεί να λαμβάνεται άφοβα και συνεχόμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν προκαλεί υπερβιταμίνωση, διότι είναι υδατοδιαλυτή. 

2. Βιταμίνη D 4000 IU (τουλάχιστον για 10 ημέρες). Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση. Μπορεί να ληφθεί άφοβα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερη δοσολογία με συμβουλή ιατρού. 

3. Ψευδάργυρος 50 mg για 10 ημέρες 

4. Δεξαμεθαζόνη 6 mg (για 5 – 7 ημέρες) ή Κορτιζόνη 16 – 32 mg καθημερινά (για 5 – 7 ημέρες). Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων η λήψη δεξαμεθαζόνης ή κορτιζόνης συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση επίμονων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό συνεχίζεται η χορήγηση των κορτικοστεροειδών για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιπλέον μπορεί να προστεθεί και η συγχορήγηση κολχικίνης μαζί με την δεξαμεθαζόνη. Η προτεινόμενη δοσολογία της κολχικίνης είναι 0,5 mg δύο φορές την ημέρα. 

5. Αζιθρομυκίνη – Zitrhomax 500 mg (μία φορά την ημέρα) ή Δοξυκυκλίνη – Doxycycline 100 mg δύο φορές την ημέρα. Η χορήγηση της αντιβίωσης γίνεται προληπτικά για πιθανή επιμόλυνση για 5 ημέρες. Σε περίπτωση υποκείμενου καρδιολογικού προβλήματος προτείνεται η λήψη δοξυκυκλίνης αντί αζιθρομυκίνης με στόχο να μειώνεται ο κίνδυνος παράτασης του QT διαστήματος στο ΗΚΓ, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αρρυθμία σε συνδυασμό με την χορήγηση υδροξυχλωροκίνης. 

Ἡ ἀζιθρομυκίνη γίνεται καλύτερα ανεκτή από το στομάχι, εάν ληφθεί μία ώρα προ φαγητού. 

Οι παρενέργειες της υδροξυχλωροκίνης που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα έχουν αναφερθεί στην διεθνή βιβλιογραφία πιθανότατα λόγω της χορήγησης αυξημένης δοσολογίας υδροξυχλωροκίνης (400 mg δύο φορές την ημέρα) ή και μεγαλύτερων δόσεων (έχει δημοσιευθεί μελέτη στην οποία χορηγήθηκε αρχικά δόση 2000 mg σε διάστημα 12 ωρών !!!). Με βάση την κλινική εμπειρία με την χορήγηση της χαμηλής δόσης (200 mg δύο φορές την ημέρα) δεν έχει αναφερθεί αυξημένος κίνδυνος παρενεργειών από το καρδιαγγειακό, ενώ παρατηρείται πολύ καλή αποτελεσματικότητα θεραπείας.

Απόγευμα 

1) Βιταμίνη C 1000 mg 

Βράδυ 

1) Υδροξυχλωροκίνη – Plaquenil 200 mg στις 8 μμ (για 10 ημέρες) 

2) Ψευδάργυρος 50 mg (για 10 ημέρες) 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 

ΑΝΑΠΑΥΣΗ: Ξεκούραση στο κρεβάτι αλλά όχι όλη την ημέρα στο κρεβάτι. Οι ασθενείς να είναι περιπατητικοί όσο μπορούν, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης λόγω ακινητοποίησης στο κρεβάτι. 

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ: Οι ασθενείς να λαμβάνουν ικανοποιητικά υγρά από το στόμα – τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό την ημέρα. Επιπλέον υγρά (τσάϊ, χυμό κτλ.) 

ΓΑΣΤΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Αν υπάρχει ευαισθησία στο στομάχι μπορεί να χορηγηθεί γαστροπροστασία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων (αναστολείς έκκρισης του υδροχλωρικού οξέος) όπως π.χ. παντοπραζόλη, εσομεπραζόλη (controloc 40 mg το πρωί με άδειο στομάχι).

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ: Μπορεί να χορηγηθεί αντιπηκτική προληπτική θεραπεία με γαστροανθεκτική ασπιρίνη (81 ή 100 mg) ή με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (clexane 20 – 40 mg) για 5 – 7 ημέρες. 

ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ: Σε περίπτωση υψηλού πυρετού πάνω από 38.50C να χορηγείται ένα δισκίο παρακεταμόλης 500 mg ανά 6 ώρες. Προτιμότερη είναι η χορήγηση διαλυόμενων (αναβράζοντων) δισκίων παρακεταμόλης. Ο πυρετός μέχρι 380C να καταπολεμάται με κρύες κομπρέσσες στο μέτωπο, παρειές, λαιμό και τράχηλο (σβέρκο) ώστε να μειώνεται η λήψη παρακεταμόλης μόνο όταν είναι απαραίτητη. 

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ και ΟΞΥΜΕΤΡΟ: Συστήνεται συχνή (κάθε 6 ώρες) παρακολούθηση της θερμοκρασίας με αξιόπιστο θερμόμετρο και συχνή (κάθε 6 ώρες) παρακολούθηση του οξυγόνου με αξιόπιστο οξύμετρο. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ: Σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα συστήνεται η προμήθεια συσκευής οξυγόνου στο σπίτι και η χορήγηση οξυγόνου στα 1 – 2 λίτρα με βάση τις μετρήσεις του οξύμετρου. Προτείνεται η χορήγηση οξυγόνου για αρκετές ώρες την ημέρα και τουλάχιστον για μία ώρα πριν τον ύπνο. 

Μπορεί να λαμβάνεται οξυγόνο για 30 – 60 λεπτά πριν από τον ύπνο ώστε το οξυγόνο να φθάνει πάνω από 95% αν είναι δυνατόν. Ιδανικά το οξυγόνο να διατηρείται πάνω από 94% – 95%. Οξυγόνο θα πρέπει να χορηγείται και κατά την διάρκεια της ημέρας όταν παρατηρείται πτώση του οξυγόνου στο 90% – 91%. 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ: Η διατροφή να λαμβάνεται ανάλογα με τις διαιτητικές συνήθειες. Συστήνονται σούπες και θρεπτικά γεύματα - ικανοποιητική διατροφή. Σε διαβητικούς να γίνεται καλή διαχείριση της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής ή/και ινσουλίνης ώστε να διατηρείται το σάκχαρο αίματος σε ικανοποιητικά επίπεδα. Προτιμότερο να διατηρείται το σάκχαρο λίγο αυξημένο μέχρι και 180 – 200 mg/dl παρά να υπάρχει κίνδυνος σοβαρού επεισοδίου υπογλυκαιμίας, κυρίως με την χορήγηση ινσουλίνης για τους ινσουλινο-εξαρτώμενους διαβητικούς. 

Η θεραπεία συνήθως οδηγεί σε υποχώρηση του πυρετού μετά από 2 – 3 ημέρες και σε υποχώρηση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σε 4 – 5 ημέρες, όταν χορηγείται αμέσως με τα πρώτα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνεται για όλη την διάρκεια όπως περιγράφεται πιο πάνω. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται η λήψη της θεραπείας μέχρι και 14 ημέρες.

πηγή: Δρ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: