Η θέση του Μητροπολίτη κ. Τυχικού για τον ερχομό της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Παύλου:
Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και το Κανονικό Δίκαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας απαγορεύεται η συμπροσευχή με ετερόδοξους, όπως π.χ. Ρωμαιοκαθολικούς ή αλλόθρησκους, όπως π.χ. Μουσουλμάνους.
Τι είναι η συμπροσευχή; Είναι η ταυτόχρονη Δέηση φορώντας τα ιερατικά άμφια, δηλαδή τα ενδύματα τα οποία φορούν, όταν λειτουργούν.
Όταν πριν λίγο καιρό ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας προσκλήθηκε να ευλογήσει και αυτός τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, πήγε αλλά δεν φορούσε αρχιερατικά άμφια.
Αν τώρα έρθει η Αγία Κάρα του Αποστόλου Παύλου και την φέρουν Ρωμαιοκαθολικοί φορώντας τα ιερατικά τους άμφια και την παραλάβουν οι Ορθόδοξοι φορώντας και αυτοί τα δικά τους άμφια και ψάλλοντας ύμνους όλοι, τότε αυτό είναι συμπροσευχή.
Γι αυτό ο Μητροπολίτης Τυχικός είπε ότι μάλλον καλύτερα να μην έρθει. Εντούτοις, υπάρχει τρόπος με λίγη προθυμία και καλή θέληση να αποφευχθεί η συμπροσευχή.
Να φέρουν την Αγία Κάρα από το Βατικανό αφού κατά παραχώρηση Θεού αυτή φυλάσσεται εκεί και όταν την παραδώσουν στην επίσημη τελετή στο αεροδρόμιο να μην φορούν τα άμφια που φορούν όταν λειτουργούν. Αυτό μπορεί να τους το ζητήσει κάποιος από εμάς τους Ορθοδόξους και αναμένεται ότι θα το πράξουν, διότι και εκείνοι γνωρίζουν τους Ιερούς Κανόνες και την απαγόρευση για συμπροσευχή.
Η θέση του Μητροπολίτη κ. Τυχικού για το Ουκρανικό και την διάσπαση της Εκκλησίας εκεί.
Ο Μητροπολίτης λίγο ζηλωτής, με την καλή έννοια, εκείνην του πιστού στην Ιερά Παράδοση και στους Ιερούς Κανόνες, ως νέος και προσευχόμενος ασκητής που είναι και έτσι θα έπρεπε να είναι όλοι οι Μητροπολίτες, προτιμά να μην μνημονεύει τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, στον οποίο δόθηκε και η Αυτοκεφαλία από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.
Δικαιούται να το κάνει αυτό;
Ως Κανονολόγος, νομίζω ότι εάν βγήκε απόφαση από την Ιερά Σύνοδο δημοκρατικά για τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου και εάν αυτή η απόφαση είναι διαφορετική, ασφαλώς θα έλεγε κάποιος, ότι δεν δικαιούται. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι δεσμευτική μια τέτοια απόφαση, εάν αυτή πάρθηκε μετά από συζήτηση του θέματος και απόφαση με δημοκρατικό τρόπο από την ολομέλεια της Ιεράς μας Συνόδου. Η Εκκλησία της Κύπρου σέβεται πολύ το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και δεν θα διασπαστεί για χάρη της Εκκλησίας της Ουκρανίας, της ήδη διασπασμένης.
Η θέση του Μητροπολίτη κ. Τυχικού για την ταφή αλλόθρησκου σε δικό μας νεκροταφείο. Ήδη ο ίδιος τοποθετήθηκε ορθά:
Δικαιούται κάποιος Μουσουλμάνος να ταφεί σε Χριστιανικό κοιμητήριο.
Ως Ισλαμολόγος εντούτοις θα ήθελα να πω ότι οι Μουσουλμάνοι σε πολύ έκτακτες και δύσκολες περιπτώσεις θα δεχθούν να ταφούν σε Χριστιανικό κοιμητήριο.
Το Shariah, δηλαδή το Μουσουλμανικό Δίκαιο της θρησκείας του Ισλάμ, προβλέπει οι πιστοί αυτής της θρησκείας να ενταφιάζονται στα δικά τους κοιμητήρια. Τώρα, εάν για κάποιο λόγο, πεθάνει κάποιος Μουσουλμάνος και δεν υπάρχει κοντά Ισλαμικό νεκροταφείο, θα ενταφιαστεί στο υπάρχον νεκροταφείο, κατ’ οικονομίαν, το Χριστιανικό.
Το χώμα δεν καθορίζει τον τόπο στον οποίο θα πάει η ψυχή, αλλά οι πράξεις, το βάφτισμα και η συμμετοχή στα Μυστήρια. Άρα ο ενταφιασμός του αλλόθρησκου δεν θα επηρεάσει τους άλλους αποθαμένους, οι οποίοι θα είναι εκεί ενταφιασμένοι. Ωστόσο, ίσως κάποιος να έλεγε: Μα, αυτοί βεβήλωσαν τα κοιμητήρια μας στην κατεχόμενη γη μας και εμείς θα τους θάβουμε στα δικά μας; Ναι, αλλά εμείς είμαστε οι Ορθόδοξοι, οι άνθρωποι της αγάπης και της συγχώρεσης. Άρα, όταν δεν είναι θέμα Πίστης, μπορούμε να υποχωρήσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου