23 Μαΐ 2012

(βίντεο) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ, Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, Σμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006 υπερασπιζόμενος τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η καταγωγή του ήταν από τον Κάστελλο Ρεθύμνου. Έπειτα από θερμό επεισόδιο τουρκικών μαχητικών οπλισμένων με ελληνικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει το τουρκικό F- 16, κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο.
Τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν. Με την γνωστοποίηση του γεγονότος αυτού ξέσπασαν οι πρώτες φωνές που μιλούσαν για σκόπιμη κατάρριψη του αεροσκάφους του Ηλιάκη από τον Τούρκο πιλότο, άποψη που σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα οδήγησε στο συμπέρασμα πως αυτή ήταν και η πραγματική αιτία του χαμού του.
Κάθε άλλη πολιτική ή δήθεν διπλωματική ερμηνεία δεν υφίσταται. Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Στις 23 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στο χώρο, όπου έχασε τη ζωή του.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση του 2009
http://www.youtube.com/watch?v=YPin_NSFNzg&feature=related


Δεν υπάρχουν σχόλια: