2 Ιουν 2014

ΣΟΚ!Πατριάρχης και Πάπας ενώνουν το Πάσχα… Πλησιάζουν όλα!!Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πως «το ποθούμενο θα έλθει όταν έλθουν δύο καλοκαίρια συνεχόμενα και δύο Πασχαλιές μαζί»…

Όπως, μάλιστα, αναφέρει ο ιστότοπος agioreitikovima.gr, την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στους Άγιους Τόπους. Χαρακτήρισε μάλιστα «γελοίο» το να υπάρχει διαφορά μιας εβδομάδας, ενώ κατά τακτά χρονικά διαστήματα να συμπίπτει ο εορτασμός.

Ανεξαρτήτως αυτού, όπως αναφέρουν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους Πατριάρχης και Πάπας αποφάσισαν να κάνουν σαφή και σταθερά βήματα στην κατεύθυνση της χριστιανικής ενότητας. Και όπως εκτιμάται από εκκλησιαστικούς κύκλους μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αγκαλιά μεταξύ Φραγκίσκου και Βαρθολομαίου, μια αγκαλιά που ερμηνεύτηκε ως αγκαλιά ανάμεσα στην Εκκλησία της Ανατολής και της Δύσης.
Προφανώς, υπάρχουν πολλά εμπόδια και πολλοί «σκελετοί» τόσο στο Βατικανό όσο και στο Φανάρι.
Και για όσους μπορούν να αποκωδικοποιούν την φρασεολογία της Εκκλησίας, οι δηλώσεις και των δύο προκαθήμενων δείχνουν ότι τουλάχιστον οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι.
Ο κ. Βαρθολομαίος, δήλωσε ότι «η αγάπη διώχνει το φόβο και οι Χριστιανοί που αγαπούν ο ένας τον άλλο πρέπει να γίνουν ένα παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πάπας σημείωσε: «Ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να στερηθούμε την βάση της ελπίδας μας. Ας μην στερήσουμε από τον κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης!».
Το ιστορικό του διαφορετικού γιορτασμού
Όπως αναφέρεται στη Wikipedia, οι ενδείξεις της διάσπασης που οριστικοποιήθηκε 800 χρόνια αργότερα, το 1054, παρατηρούνται από το 200 μ.Χ. όταν οι εΕκκλησίες των δύο πλευρών της Αυτοκρατορίας διαφώνησαν για τον προσδιορισμό του Πάσχα. Οι ανατολικοί Χριστιανοί προσδιόρισαν το Πάσχα σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο. Οι Εβραίοι γιόρταζαν τη Διάβαση της Ερυθράς θάλασσας (Εβραϊκό Πάσχα) τη 14η μέρα του μήνα Νισσάν.
Οι δυτικοί Χριστιανοί προσδιόρισαν την ημέρα της Αναστάσεως την πρώτη Κυριακή μετά το Εβραϊκό Πάσχα. Ο Επίσκοπος Ρώμης Βίκτωρ (189 – 199), μελέτησε το ζήτημα και πρότεινε την τήρηση της Κυριακής.
Οι ανατολικοί αρνήθηκαν να το δεχτούν και ο Βίκτωρ διέκοψε τη μεταξύ τους κοινωνία για κάποιο διάστημα.
Το 222 ο Ιππόλυτος συνέταξε έναν κατάλογο ημερομηνιών του Πάσχα βασισμένο σε έναν κύκλο 112 ετών.
Τέλος, η Οικουμενική Σύνοδος της Νικαίας διευθέτησε το ζήτημα. Οι Χριστιανοί συμφώνησαν γενικά να γιορτάζουν το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία.

pentapostagma.gr/

ΚΟΙΝΟ ΠΑΣΧΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: