25 Σεπ 2015

ΗΠΑ: Χάκερ έκλεψαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια δακτυλικά αποτυπώματα



Την μεγαλύτερη επίθεση του κυβερνοχώρου στην ιστορία των ΗΠΑ δέχθηκε η υπηρεσία που είναι αρμόδια για το προσωπικό του ομοσπονδιακού κράτους (Office Personnel Management) - Την αποκάλυψη έκανε σήμερα με σχετική ανακοίνωση η ίδια η υπηρεσία - Η επίθεση γίνεται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις ΗΠΑ, που φιλοξενούν τον Πάπα Φραγκίσκο και τον πρόεδρο της Κίνας

Μία από τις χειρότερες μαζικές παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Διεύθυνσης Προσωπικού του Ομοσπονδιακού Κράτους των ΗΠΑ (OPM), όταν αποκαλύφθηκε ότι χάκερ αφαίρεσαν 5.600.000 δακτυλικά αποτυπώματα πρώην και νυν ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

Ήδη, από το καλοκαίρι η υπηρεσία είχε ανακοινώσει την κλοπή 1,1 εκατομμυρίου αριθμών μητρώου κοινωνικής ασφάλισης και διευθύνσεις, αλλά, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η παραβίαση χειροτέρεψε με την κλοπή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στο μέλλον θα μπορούσε η κλοπή δακτυλικών αποτυπωμάτων να γίνει ακόμα μεγαλύτερη με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο Jason Chaffetz, γερουσιαστής στη Γιούτα, δήλωσε ότι έχει «μηδενική εμπιστοσύνη στον OPM να διαχειριστεί την κρίση».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου η μεγάλης έκτασης παραβίαση προκαλεί γενικότερες ανησυχίες, καθώς τα δακτυλικά αποτυπώματα αντικαθιστούν ολοένα και συχνότερα τους κωδικούς πρόσβασης για το ξεκλείδωμα των iPhones ή ακόμα και των κατοικιών και θα μπορούσαν μέσω αυτών οι χάκερ να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται Κινέζοι χάκερ, μια άποψη που δεν συμμερίζεται επίσημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μια χρονική στιγμή που ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Μάλιστα, ο Κινέζος πρόεδρος σε ομιλία του την Τρίτη στο Σιάτλ, δήλωσε σθεναρός υπερασπιστής της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και χαρακτήρισε την χώρα του θύμα παρόμοιων επιθέσεων.


Μετά την ανακοίνωση της επίθεσης δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από γερουσιαστές στο Καπιτώλιο καθώς επέκριναν το Γραφείο Προσωπικού του ομοσπονδιακού κράτους για παραλείψεις σχετικά με την προστασία των δεδομένων του και αρκετοί συσχέτισαν το γεγονός με την παραίτηση της επικεφαλής της υπηρεσίας, Katherine Archuleta, τον περασμένο Ιούλιο.

Η τεράστια παραβίαση στα συστήματα ασφαλείας της υπηρεσίας ανακοινώθηκε την στιγμή που ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ και το περιστατικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια κρίση για την εθνική ασφάλεια στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του OPM, Sam Schumach, δήλωσε ότι ο οργανισμός ανακοίνωσε την επίθεση στον κυβερνοχώρο του σήμερα, επειδή το προσωπικό του χρειαζόταν κάποιες μέρες για να καταγράψει τις απώλειες στα αρχεία του ενώ την Τρίτη έγινε η σχετική ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου.


protothema 
prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: