20 Αυγ 2017

Υποθαλάσσια καλώδια έστρωσαν στην ΑΟΖ οι ΗΠΑ: Η διαδρομή από τη Σούδα Χανίων στη βάση Ακρωτηρίου Λεμεσού



Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Βρετανούς εγκαθιστούν και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν μηχανισμούς επικοινωνιών, χρησιμοποιώντας την Κύπρο. Στόχος τους η ευρύτερη περιοχή.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι Αμερικανοί σε συνεννόηση με το Λονδίνο έχουν εγκαταστήσει υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τα οποία καταλήγουν στις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Τα υποθαλάσσια καλώδια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν σχέση με τις επικοινωνίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο βασικός στόχος διά των καλωδίων αυτών είναι ο έλεγχος της περιοχής, κυρίως της θαλάσσιας (ότι κινείται στο βυθό και την επιφάνεια) καθώς και των επικοινωνιών. Το επιχείρημα που προβάλλεται από αμερικανικής πλευράς είναι πως τα υποθαλάσσια καλώδια θα καταγράφουν «σεισμούς και τσουνάμια»! Για την τοποθέτηση των καλωδίων, που έγινε την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2017, επιστρατεύθηκε ειδικό πλοίο, το CS Global Sentinel, το οποίο είχε φθάσει στην περιοχή της Κύπρου στις 6 Φεβρουαρίου 2017 από τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Παρέμεινε εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 27 Μαρτίου 2017.

Στη Βάση Ακρωτηρίου γίνεται η αναγκαία υποδομή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Carillion ανέλαβε την κατασκευή του κτηρίου (στον χώρο του παλιού νοσοκομείου). Κέρδισε τον διαγωνισμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας και το έργο θα κοστίσει γύρω στα 90 εκατομμύρια αγγλικές λίρες. Το κτήριο θα είναι 10.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στο χώρο του παλιού νοσοκομείου της στρατιωτικής Βάσης.

Στο σκηνικό αυτό που στήνεται από τους αγγλομαμερικανούς, η Λευκωσία έχει ενημερωθεί αν και η Ουάσινγκτον έχει υποδείξει πως δεν είχε καμία υποχρέωση να πράξει τούτο. Η εδώ Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό έτυχε διαχείρισης μόνο από τον ΥΠΕΞ και δεν πέρασε από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία. Δηλαδή να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή, την Επιτροπή Υποθαλάσσιων Καλωδίων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εργασίας και Συγκοινωνιών.

πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: