Οι χάλκινες κούπες και τα χάλκινα σκεύη, γενικά, προσφέρουν πολλά περισσότερα από μια παραδοσιακή διακόσμηση σε μια ιδιαίτερη κουζίνα! Δεν θα το πιστέψετε, αλλά μας βοηθούν να διατηρήσουμε το πνεύμα και το σώμα μας ακμαίο και σε άψογη λειτουργία!
Η αγιουβερδική ιατρική έχει εξυμνήσει τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό το νερό που έχει αποθηκευθεί σε χάλκινα σκεύη. Το νερό που έχει μείνει τη νύχτα σε χάλκινα σκεύη αποκτά ιδιότητες, τις οποίες μεταφέρει στον οργανισμό μας.
Ο χαλκός έχει μια πολύ σημαντική ιδιότητα: βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίσει την ανάπτυξη του και τα ένζυμα, αλλά και να ενδυναμώσει τους συνδετικούς ιστούς, διευκολύνοντας την απορρόφηση του σιδήρου.
Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, δείτε και – γιατί όχι – δοκιμάστε να γεμίζετε με νερό τα χάλκινα σκεύη και να το πίνετε! Τα χάλινα σκεύη μπορεί, εκτός από το να διακοσμούν την κουζίνα, να αλλάξουν παράλληλα και την ποιότητα της ζωής σας.
- Επιταχύνεται η καύση του λίπους.
Κι όμως! Το ξέρατε ότι ο χαλκός επιδρά θετικά στο πεπτικό σας σύστημα; Αν όχι, το μαθαίνετε τώρα. Πιείτε νεράκι σε χάλκινη κούπα και θα δείτε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί πριν από εσάς, για εσάς!
Κερδίσατε και μια έξτρα πληροφορία: ο χαλκός βοηθά τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη πιο αποτελεσματικά. - Έχασα τις ρυτίδες μου, μήπως τις είδατε πουθενά;
Ο χαλκός από μόνος του είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπως εκείνα που περιέχουν οι σουπερ τροφές. Η αντιοξειδωτική του δύναμη βοηθά το πρόσωπο να λάμπει, καταπολεμώντας εκείνες τις κακές κυρίες, τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ιδιότητές του χαρίζουν σφριγηλότητα στο δέρμα, ελαστικότητα και λάμψη, διεγείροντας την ανανέωση των κυττάρων. - Θεραπευτική Δράση έναντι των τραυμάτων!
Ο χαλκός περιέχει μια τριπλή ασπίδα προστασίας έναντι των τραυμάτων και των μολύνσεων. Η ίδια του η φύση του έχει χαρίσει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες, οπότε δρα θεραπευτικά στις εκδορές, βοηθώντας στην ταχεία επούλωση των ερεθισμών.
Ο χαλκός όχι μόνο ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων, αλλά επιταχύνει τη διαδικασία που χαρίζει ευεξία στο σώμα. - Τα πάει καλά και με τον θυρεοειδή μας!
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ασθένειες του θυρεοειδούς έχουν έλλειψη χαλκού. Η ανεπάρκεια σε χαλκό μπορεί να επιδράσει στα επίπεδα των θυρορμονών και να απορυθμίσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Ο χαλκός βρίσκεται κυρίως σε ανθρώπους που υποφέρουν από υπερθυρεοειδισμό, αλλά μπορεί η ανεπάρκεια να προσβάλει και ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα ορμονών. Όταν πίνουμε νερό που έχει αποθηκευθεί σε χάλκινα σκεύη βοηθάμε τον έλεγχο των επιπέδων αυτών των ορμονών. - Χαλκός και επάρατη νόσος!
Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του χαλκού, ο πόλεμος ενάντια στις ελεύθερες ρίζεςβρίσκει έναν ισχυρό σύμμαχο σε αυτό το μέταλλο με τα πολλά πρόσωπα.
Οι ελεύθερες ρίζες ενδέχεται να διεγείρουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ωστόσο οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χαλκού βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών ώστε να μην βρουν καταφύγιο στον οργανισμό σας. Πιστεύεται ακόμη ότι ο χαλκός διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες. - Ρυθμίζει και τη μελανίνη!
Ο χαλκός και η μελανίνη του οργανισμού μας έχουν στενές σχέσεις. Η μελανίνη είναι εκείνη η ουσία που διατηρεί ζωντανό το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών μας.
Στην ουσία ένας από τους λόγους που το δέρμα σας και τα μαλλιά σας θαμπώνουν και γκριζάρουν με την πάροδο των ετών είναι η έλλειψη μελανίνης από τον οργανισμό μας.
Αυτή η έλλειψη μελανίνης μπορεί να σημαίνει και έλλειψη αυτού του ζωτικού μετάλλου, του χαλκού. Η μελανίνη και ο χαλκός βοηθούν στην ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα και στην γρήγορη επούλωσή τους. - Πρόληψη της αναιμίας!
Τα άτομα που πάσχουν από αναιμία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σιδήρου στον οργανισμό τους, οπότε ο χαλκός βοηθά στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου.
Επίσης οι άνθρωποι που πάσχουν από αναιμία αντιμετωπίζουν παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, εξάντληση, μυϊκούς σπασμούς ακόμη και πεπτικά ζητήματα.
Ο χαλκός είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στον αγώνα κατά της αναιμίας, διότι βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο και να τον διοχετεύσει μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα, ενώ παράλληλα βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από το πεπτικό σύστημα και διεγείρει την απελευθέρωση σιδήρου στο ήπαρ. - Και καλή μας χώνεψη!
Ο χαλκός είναι γνωστός για την ιδιότητά του να απορροφάται από το πεπτικό σύστημα. Όσο κυκλοφορεί στο πεπτικό, ρυθμίζει τους ακούσιους μύες του εντέρου και διασφαλίζει την ομαλή πέψη. Ο έλεγχος των μυών σημαίνει λιγότερα ενοχλητικά φουσκώματα και λιγότερες ενοχλήσεις από οξέα.
Επιπλέον, καθώς ο χαλκός οδηγείται στα έντερα, καταπολεμά επίσης τα βλαβερά βακτήρια, μειώνοντας πολλά από τα συμπτώματα των λοιμώξεων και άλλων ενοχλήσεων. - Βοηθά στη ροή του αίματος!
Ο χαλκός είναι ζωτικός για την υγεία της καρδιάς. Είναι γνωστό ότι ο χαλκός διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές, επιτρέποντας στην καρδιά να λειτουργεί ελεύθερα. Σύμφωνα με μελέτες το μέταλλο αυτό βοηθά στην ρύθμιση της πίεσης και των καρδιακών παλμών.
Επίσης, διατηρεί τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων υπό έλεγχο, ενώ ενισχύει την ορθή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. - Νους υγιής εν σώματι υγιεί!
Χωρίς το πνεύμα και τον νου, τι να το κάνουμε ένα υγιές και σφριγηλό σώμα; Μυστικό: δεν υπάρχει υγιής νους χωρίς το στρώμα μυελίνης!
Ο χαλκός βοηθά στη δημιουργία φωσφολιπιδίων που ρυθμίζουν το στρώμα μυελίνης. Αυτό το συγκεκριμένο λιπίδιο βοηθά να σταθούμε καλύτερα στα πόδια μας και προλαμβάνει από επιληπτικές κρίσεις. - Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα.
Ο χαλκός μπορεί να είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Ο χαλκός έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην ενίσχυση των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έξτρα ενίσχυση που χαρίζει ο χαλκός συντελεί στη συνεργασία μεταξύ οστών και ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε μεώνονται και τα συμπτώματα του πόνου.
Προφυλάξεις
Τα χάλκινα σκεύη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για φύλαξη άλλων υγρών και τροφίμων, ούτε στη μαγειρική χωρίς να έχουν γανωθεί πρώτα, γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης καθώς τα οξέα των φαγητών αντιδρούν με τον χαλκό
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου