11 Ιουν 2018

Θα εύχεστε όλα αυτά να είναι επιστημονική φαντασία: Τι αναγνωρίζουν πλέον στους ανθρώπους (ΒΙΝΤΕΟ)



του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ο χρόνος κυλάει και μαζί του προχωρά η τεχνολογία.

Προφανώς και είναι ευχάριστο αυτή να προοδεύει και εμείς να απολαμβάνουμε τα επιτεύγματά της.

Ωστόσο, ποιοι την διαχειρίζονται και για ποιόν σκοπό;

Ερευνητές του University of Manchester, σε συνεργασία με επιστήμονες του Universidad Autonoma de Madrid, ανέπτυξαν ένα βιομετρικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίζει ένα άτομο από τα βήματα και τον τρόπο περπατήματός του!

Ναι καλά διαβάσατε!

Συγκεκριμένα, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει το άτομο απλά από τη στιγμή που πατά ένα ειδικό «πλακάκι» πίεσης στο πάτωμα, αναλύοντας 3D και χρονικά δεδομένα.

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η οποία αναδεικνύει το θέμα στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence (TΡAMI) νωρίτερα μέσα στο έτος και υποδεικνύουν πως, κατά μέσο όρο, το συγκεκριμένο σύστημα ήταν σε θέση να ταυτοποιεί επιτυχώς σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, με ποσοστό λάθους μόλις 0,7%.

Τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς;

Μέχρι στιγμής, στον χώρο των βιομετρικών συστημάτων ασφαλείας κυριαρχούν τα δακτυλικά αποτυπώματα, η αναγνώριση προσώπου και η σάρωση ματιού.

Ωστόσο, όπως ο Δημοσθένης Λιακόπουλος εδώ και πολύ καιρό έχει προειδοποιήσει σε βιβλία και εκπομπές του, έρχονται ή μάλλον ήρθαν πλέον τα αποκαλούμενα «συμπεριφορικά» βιομετρικά, όπως η αναγνώριση βαδίσματος ή η ανίχνευση διάθεσης.

Είναι και αυτά σε θέση να εντοπίζουν μοναδικές «υπογραφές», όπως αυτές προκύπτουν από την συμπεριφορά και την κίνηση ενός ατόμου.

Όπως χαρακτηριστικά είναι γραμμένο στο βιβλίο «Απόδραση από τον Πλανήτη Φυλακή»:


«Στην κοινωνία που έρχεται, δεν θα μπορείτε να περπατάτε πότε αργά και πότε γρήγορα. Δεν θα μπορείτε να τρέξετε. Δεν θα μπορείτε να αλλάξετε απότομα πορεία στον δρόμο σας, ούτε και να κάνετε απότομες κινήσεις διότι αυτό θα είναι παραβατική συμπεριφορά».


Να λοιπόν που ήρθε το σύστημα αναγνώρισης βαδίσματος. Ένα νευρικό περπάτημα θα είναι αρκετό, προκειμένου να είναι κάποιος ύποπτος, ενώ όλο και περισσότεροι θεωρούν φυσιολογικό το να παρακολουθούνται τα πάντα χάριν της… ασφάλειας.

Η ομάδα των ερευνητών δοκίμασε τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο αριθμό από αποκαλούμενους «εξαπατητές», και έναν μικρό αριθμό χρηστών σε τρία διαφορετικά σενάρια πραγματικού κόσμου, σε σημεία ελέγχου αεροδρομίων, σε χώρους εργασίας και σε οικιακό περιβάλλον.

Για τους σκοπούς του συγκεκριμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές δημιούργησαν τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με βαδίσματα στην ιστορία, με περίπου 20.000 «σήματα» βαδίσματος από 127 άτομα. Για τη συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, η ομάδα χρησιμοποίησε αισθητήρες πατώματος και κάμερες υψηλής ανάλυσης.

New AI Tech Can Identify People By The Way They Walk

πηγή: el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: