18 Φεβ 2021

Bill Gates για τεχνητό κρέας: «Θα συνηθίσετε στην γεύση» – Καταρρέει η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, ΒΙΝΤΕΟ

 


«Οι πλούσιες χώρες να τρώνε 100% συνθετικό βόειο κρέας»...

Ο διεθνιστής Μπιλ Γκέιτς έχει εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό σωρεία τοποθετήσεων σε σχέση με τις αλλαγές που έρχονται στην ζωή των ανθρώπων.

Αυτή την φορά ασχολήθηκε με την διατροφή και, όπως μεταδίδει το skynews, προέτρεψε τα λεγόμενα πλούσια έθνη να καταναλώνουν «100% συνθετικό βόειο κρέας» προκειμένου να μειώσουν δήθεν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που διατείνεται πως οδηγούν στην παγκόσμια υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας στο περιοδικό MIT Technology Review, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Δεν νομίζω ότι οι φτωχότερες 80 χώρες θα τρώνε συνθετικό βόειο κρέας. Νομίζω ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να μετακινηθούν στο 100% συνθετικό βόειο κρέας».

«Μπορείτε να συνηθίσετε στην διαφορά γεύσης και θα έχει ακόμη καλύτερη γεύση με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Gates.



Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνονται οι φόβοι πως, με την οικονομική καταστροφή που επιφέρουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση του συνθετικού κρέατος και την υποβάθμιση της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, πανάρχαιου κλάδους της παραγωγικής οικονομίας.

Όπως είχε υπογραμμιστεί στο el.gr (ΕΔΩ):

Ψοφάνε από την πείνα τα αιγοπρόβατα πολλών κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, καθώς από την μία ο κορωνοϊός, από την άλλη η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και οι «πράσινες» προϋποθέσεις της Ατζέντας 2030 «γονατίζουν» την κτηνοτροφία με τις βιομηχανίες μεταλλαγμένων να περιμένουν στην γωνία, προκειμένου να αναλάβουν την παραγωγή κρέατος εργαστηρίου.


πηγή: el.gr


5 Φεβ 2021

Όσιος Πολύευκτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

 


Όσο για το αγαπημένο παιδί του οσίου Ανδρέου του διά Χριστού σάλου (28/05) ο Επιφάνιος, πρέπει να ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα και να είναι είτε ο πατριάρχης άγιος Πολύευκτος (974-970) είτε ο πατριάρχης Αντώνιος Γ' (974-980).

Επικρατέστερη εκδοχή είναι ο Όσιος Πολύευκτος 05/02/


Eυκτού τέλους έτυχες ποιμήν Kυρίου,

Φερωνυμήσας πράγμασιν θεηγόρε.


Βιογραφία

Ο Όσιος Πολύευκτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σε νεαρή ηλικία έγινε Μοναχός σε μονή της νήσου Πρώτης. Ζούσε με απλότητα και εγκράτεια και πολλές φορές τρεφόταν με ένα κομμάτι ξερό ψωμί, για να θρέψει τους φτωχούς. Ήταν κάτοχος μεγάλης θεολογικής παιδείας και διακρινόταν για τη σεμνότητα του, το ήθος του, την εγκράτεια και αντικειμενικότητα του χαρακτήρα του. Πολλοί μάλιστα παρομοίαζαν με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Όταν τον Απρίλιο ο έτους 956 μ.Χ. απεβίωσε ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Θεοφύλακτος (931 - 956 μ.Χ.), ο Άγιος Πολύευκτος χειροτονήθηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Το 957 μ.Χ. βάπτισε στην Κωνσταντινούπολη την Ρωσίδα η ηγεμονίδα Όλγα, η οποία, όπως λέγεται από μερικούς, ονομάστηκε Ελένη (βλέπε 11 Ιουλίου).

Ο Άγιος Πολύευκτος ήταν κανόνας αρετής και ευσέβιας. Γι' αυτό και δεν φοβήθηκε να ελέγξει τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά (963 - 969 μ.Χ.), όταν αυτός αποφάσισε να νυμφευθεί τη βασίλισσα Θεοφανώ, χήρατου αυτοκράτορα Ρωμανού του Β' (959 - 963 μ.Χ.). Επειδή μάλιστα ο γάμος είχε τελεσθεί κρυφά από τον Άγιο, αυτός αρνήθηκε να δεχθεί τον βασιλιά στη Θεία Λειτουργία που έγινε στην Αγία Σόφια. Όμως, στη συνέχεια ο Άγιος Πολύευκτος έδωσε τη συγχώρεση και τη συναίνεση του, για να οικονομήσει τα πράγματα και να μην οδηγήσει το κράτος σε χάος.

Ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας. Και η πράξη αυτή φαινόταν ακόμη πιο στυγερή, ένεκα του ότι συμμετείχε και την διευκόλυνε η βασίλισσα Θεοφανώ. Ο Άγιος Πολύευκτος καταταράχθηκε για την τρομερή και ανοσία κακουργία. Όταν, λοιπόν, μετά από επτά μέρες από της αναρρήσεώς του στον αυτοκρατορικό θρόνο, ο Ιωάννης Α' ο Τσιμισκής (969 - 976 μ.Χ.) προσήλθε στον ναό της Άγια Σόφιας, για να στεφθεί από τον Πατριάρχη, ο Άγιος δεν του επέτρεψε να εισέλθει στο ιερό και απαίτησε προηγουμένως να εκπληρωθούν υπό του βασιλέως τρεις όροι. Ο πρώτος ήταν να εκδιωχθεί από τα ανάκτορα η Θεοφανώ. Ο δεύτερος όρος ήταν να υποδείξει και να τιμωρήσει τον αυτουργό του φόνου του Νικηφόρου Φωκά, και ο τρίτος όρος, να ανακαλέσει τα θεσπίσματα του Νικηφόρου Φωκά περί των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Έτσι, ο Άγιος Πολύευκτος εξασφάλισε στην εκκλησία την αληθινή ελευθερία και της έδωσε το δικαίωμα της ενέργειας κατά των υπερβάσεων των πολιτικών αρχόντων, όταν αυτές βλάπτουν την Εκκλησία και σφαγιάζουν τις παραδόσεις του λαού του θεού.

Η αγάπη του Αγίου προς το μοναχισμό και την να ασκητική ζωή εκφράστηκε και διά της ιδρύσεως, επί των ημερών του, των μονών Μέγιστης Λαύρας και Ιβήρων στο Άγιο Όρος.

Ο Άγιος Πολύευκτος κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 970 μ.Χ.

πηγή:

Βίος Αγίου... ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ: Άγιοc Ανδρέαc o διά Χριστόν cαλόc 28 ΜΑΙΟΥ

ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΥ.


3 Φεβ 2021

Προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης

 


Η πρόβλεψη του καιρού παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και στις δραστηριότητες μας. Πολλές φορές μάλιστα μια ξαφνική αλλαγή του καιρού μας πιάνει απροετοίμαστους και μας χαλάει τα σχέδια. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να διαβάζουμε τον καιρό με την παρατήρηση του γύρω περιβάλλοντος μας. Πως να προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης. Να παρατηρούμε τα σημάδια της φύσης και να προετοιμαζόμαστε, ακόμη και αν δεν έχουμε συμβουλευτεί το δελτίο καιρού.

Παρατηρώντας τον ουρανό, τον ήλιο και το φεγγάρι προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης 

  • Αν το πρωί , κοιτάζοντας προς την ανατολή, δείτε κόκκινο τον ουρανό, τότε να περιμένετε χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση με πολύ υγρασία. Αντίθετα αν ο ουρανός είναι κόκκινος το απόγευμα στα δυτικά σας, τότε περιμένετε υψηλή ατμοσφαιρική πίεση με ξηρό αέρα.
  • Ένα φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο ή το φεγγάρι συχνά δείχνει ότι πλησιάζει μια καταιγίδα, συνήθως 24 έως 36 ώρες από την ώρα που θα εμφανιστεί. Αυτό οφείλεται σε σωματίδια πάγου που δημιουργούν αυτό το οπτικό φαινόμενο.

  • Αν κοιτάμε δυτικά στον ουρανό και βλέπουμε το ουράνιο τόξο, τότε είναι πιθανό να βρέξει τις επόμενες ώρες. Αντίθετα να το ουράνιο τόξο είναι ανατολικά τότε η βροχή ταξιδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γενικά να θυμάστε ότι στο Βόρειο Ημισφαίριο η βροχή ταξιδεύει από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

  • Φωτεινό και καθαρό φεγγάρι σημαίνει χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση, άρα και πιθανότητα βροχής. Κοκκινωπό φεγγάρι σημαίνει υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και συνήθως δεν αναμένουμε βροχή.

  • Αν οι μέλισσες πετάνε κοντά στην φωλιά τους και δεν απομακρύνονται τότε έρχεται άσχημος καιρός. Αντίθετα αν απομακρύνονται από την φωλιά τους, τότε ο καιρός θα παραμείνει καλός.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι αυτοί οι τέσσερις παράγοντες μας βοηθούν σε μεγάλο βαθμό πρόβλεψη του καιρού διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης.


Παρατηρώντας τη συμπεριφορά στα ζώα και τα πουλιά

  • Αν τα πουλιά πετάνε ψηλά στον ουρανό, τότε θα έχουμε καλό καιρό. Αν πετάνε χαμηλά και με κινήσεις επιθετικές, τότε έρχεται κακοκαιρία και βροχή. Επίσης αν τα αποδημητικά πουλιά αρχίσουν να φεύγουν νωρίτερα από ότι συνήθως, τότε ο χειμώνας θα μας επισκεφθεί νωρίτερα.

  • Αν τα κατοικίδια ζώα αρχίσουν και αναπτύσσουν πιο έντονο τρίχωμα τότε επίσης ο χειμώνας θα μας επισκεφθεί νωρίτερα και θα είναι βαρύς. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις γάτες. Αν τρίβουν τα αυτιά τους, δεν το κάνουν συχνά, τότε η ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει και θα υπάρξουν βροχές.

  • Αν τα ψάρια τσιμπούν το δόλωμα εύκολα και άμεσα, το κάνουν γιατί έρχεται κακοκαιρία. Θέλουν να τραφούν όσο πιο πολύ γίνεται και ύστερα να πάνε πιο βαθιά για να προστατευτούν από την κακοκαιρία.


Προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης μέσα από τα σύννεφα

Πριν προχωρήσουμε στις κατηγορίες των σύννεφων θα αναφερθούμε στο ύψος των σύννεφων πάνα από την γη. Γενικά όσο υψηλότερα είναι τα σύννεφα, τόσο καλύτερος θα είναι ο καιρός.  Τα υψηλά σύννεφα σημαίνουν ψηλή ατμοσφαιρική πίεση και ξηρό αέρα (καλός καιρός)και ίσως ελαφρό αεράκι. Αντίθετα τα χαμηλά σύννεφα δηλώνουν χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και πιθανή βροχή. Όσο περισσότερο πυκνώνουν και σκοτεινιάζουν τον ουρανό, τόσο πιο παρατεταμένη θα είναι η βροχή. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια γενική πρόβλεψη του καιρού διαβάζοντας την φύση.

Τα σύννεφα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες και από αυτές δημιουργούνται άλλες 6 κατηγορίες, μέσα από συνδυασμούς σύννεφων. Έχουμε λοιπόν τα Στρώματα (stratus), τους Σωρείτες (Comulus), οι Θύσανοι (Gίpus) και τους Μελανίτες (Nimbus). Από αυτά δημιουργούνται οι άλλες 6 κατηγορίες τα Θυσανοστρώματα (Cirrostratus),οι Θυσανοσωρείτες (Cirrocumulus), οι Υψισωρείτες (Altocumulus) , τα Υψιστρώματα (Altostratus), οι Στρωματοσωρείτες (Stratocumulus)  και οι Σωρειτομελανίτες (Cumulonimbi ). Κάθε σύννεφο μας βοηθάει με τον τρόπο του στην πρόβλεψη του καιρού.


  • Στρώματα (Stratus), γκρίζα ομοιόμορφα σύννεφα σαν στρώματα και στη βάση και στη κορυφή τους, συνήθως πολύ κοντά στο έδαφος. Σχηματίζουν ένα συνεχόμενο λευκό στρώμα που μοιάζει πολύ με ομίχλη αλλά συνήθως προμηνύουν καλό καιρό.

  • Σωρείτες (Cumulus),σύννεφα που μοιάζουν με  μεγάλες άσπρες μπάλες και λάμπουν στο φως του ηλίου. Όταν είναι αραιά προμηνύουν καλό καιρό. Όταν είναι πυκνά μπορεί να φέρουν δυνατή και ξαφνική βροχή.   

  • Θύσανοι (Cirrus) είναι σύννεφα που προμηνύουν καλό καιρό, βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και μοιάζουν με λεπτές συνεχόμενες γραμμές, με άσπρα μικρά φτερά. Λόγω του ύψος τους αποτελούνται κυρίως από κρυστάλλους πάγου.Τον χειμώνα αν φυσάει άνεμος, οι Θύσανοι μας υποδηλώνουν βροχή μέσα στις επόμενες 20 με 30 ώρες.

  • Μελανίτες (Nimbus), είναι σύννεφα συνήθως ογκώδη και πυκνά, και ονομάζονται έτσι επειδή η βάση τους είναι πολύ σκοτεινή. Καλύπτουν όλο τον ουρανό και δε βλέπουμε παρά μόνο τη βάση τους. Όταν δημιουργηθούν  σημαίνει ότι θα ακολουθήσει βροχή ή χιόνι στα μέρη που βρίσκονται πάνω από κάποιο ύψος. Οι βροχές που φέρνουν οι Μελανίτες είναι συνεχόμενες, συχνά και καταρρακτώδεις, και μερικές φορές μπορεί να συνοδεύονται και από χαλάζι.

Συνδυαστικές κατηγορίες σύννεφων που μας επιτρέπουν να προβλέπουμε τον καιρό

  • Μελανοστρώματα (Nimbostratus), αποτελούνται από σύννεφα τόσο πυκνά που ο Ήλιος ούτε καν ξεχωρίζει. Το χρώμα τους είναι πολύ γκρίζο και πάρα πολύ σκοτεινό σε σύγκριση με όλα τα άλλα είδη νεφών. Έχουν εμφάνιση υγρή και φαίνονται οι γραμμές βροχής που φτάνουν συχνά μέχρι το έδαφος. 

  • Θυσανοστρώματα (Cirrostratus), σύννεφα αραιά, λευκά προς διάφανα που μοιάζουν με λευκά σεντόνια ή πέπλα. Όταν αρχίζουν και πυκνώνουν τότε ακολουθεί βροχή.  

  • Θυσανοσωρείτες (Cirrocumulus), σύννεφα με λεπτά άσπρα στρώματα. Έχουν γενικά σχήμα σφαιρικό και μοιάζουν πολύ με μικρά κύματα σε σειρές. Προμηνύουν θερμό μέτωπο και καλό καιρό και εμφανίζονται τις  πρωινές ώρες. Το χειμώνα στην περίπτωση που φυσάει προμηνύουν βροχή μέσα στις επόμενες 15 με 20 ώρες. 

  • Υψισωρείτες (Altocumulus),  σύννεφα με σφαιρικό σχήμα σε άσπρες και γκρι αποχρώσεις με σκιές. Μοιάζουν (λόγω σχήματος) με τους θυσανοσωρείτες. Ξεχωρίζουν όμως από τον πολύ μεγάλο σφαιρικό τους όγκο.  Αν φυσάει άνεμος, προμηνύουν βροχή μέσα στις επόμενες 15 με 20 ώρες.

  • Υψιστρώματα (Altostratus), παρουσιάζονται ομοιόμορφα σαν πυκνά πέπλα με χρώμα ανοικτό γκρίζο προς το γαλάζιο. Δηλαδή δημιουργούν μια λεπτή γκρίζα ή μπλε κουρτίνα, η οποία καλύπτει μερικώς τον ουρανό. Αν τα σύννεφα αρχίσουν να πυκνώνουν αλλά και να σκουραίνουν τότε πλησιάζει βροχή ή χιόνι.


  • Στρωματοσωρείτες (Stratocumulus), έχουν χρώμα γκρίζο και λευκό με ακανόνιστα ενδιάμεσα σκοτεινά τμήματα. Συνήθως αποτελούν μάζες κυλινδρικών νεφών με όψη κυλινδρικού φουσκωτού στρώματος. Δεν παράγουν βροχή, αλλά καμιά φορά μετατρέπονται σε μελανοστρώματα που είναι πλέον σύννεφα βροχής.   

  • Σωρειτομελανίτες (Cumulonimbi ), είναι νέφη συνήθως ογκώδη και πυκνά. Μοιάζουν περισσότερο με βουνά ή τεράστιους πύργους και η βάση τους σχεδόν ακουμπά στο έδαφος.  Σχηματίζονται κυρίως στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και συνήθως μας δίνουν βίαιες και καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύονται συχνά και από χαλάζι.

Τελειώνοντας πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όσο καλά και να προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αυτοπροστασία μας, όταν επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως χιόνια πλημμύρες και όταν φυσικά επικρατούν κεραυνοί.

πηγή:  ethelontesmikras.gr

1 Φεβ 2021

«Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία»: Επιγραφή 1.500 ετών εντοπίστηκε στο Ισραήλ

 


Φράση που ξόρκιζε το κακό και την τοποθετούσαν πάνω από τις πόρτες ναών.

Mια επιγραφή 1.500 ετών που γράφει στα αρχαία ελληνικά «Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία», εντόπισε ομάδα αρχαιολόγων σε ανασκαφή στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιγραφή με το ελληνικό κείμενο βρισκόταν πάνω από την πόρτα εκκλησίας ώστε να διώχνει τα κακά πνεύματα, με μια φράση χρησιμοποιούσαν οι Χριστιανοί για να ξορκίζουν το κακό.

Κατά την ανασκαφή των ερειπίων μιας βυζαντινής εκκλησίας, χτισμένης πιθανότατα κατά την πρώιμη ισλαμική περίοδο, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους η επιγραφή, μετά τις υποχρεωτικές ανασκαφές για να περάσει ένας νέος δρόμος για την κοιλάδα Jezreel.

Όπως δήλωσε ο δρ Walid Atrash της Εφορίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ: «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη βυζαντινής εκκλησίας στο χωριό et-Taiyiba και έρχεται να προστεθεί στα άλλα ευρήματα που πιστοποιούν τις δραστηριότητες των χριστιανών στην περιοχή».

Η ομάδα είναι σίγουρη πως η επιγραφή προέρχεται από εκκλησία και όχι από κάποιο μοναστήρι.

πηγή: ele.gr


πηγή: