17 Μαρ 2012

Η Πέτρες μιλάνε από μονες τους

albania_eurymata-1-naiΑπό αρχαία ελληνικά αντικείμενα είναι κατάσπαρτη η Αλβανία! Όπου και αν σκάβουν οι Αλβανοί, τα βρίσκουν μπροστά τους. Συγκεκριμένα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφτηκαν κατά τις χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται στο μεσαίο τμήμα του ποταμού Ντεβόλι (Devolli) και αφορούν στην κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου.

Η πεδιάδα της Κορυτσάς και ειδικά η κοιλάδα του Δεβόλι είναι πλούσια από αρχαιολογική άποψη, καθώς η περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι το Βυζάντιο ήταν σε έντονη δραστηριότητα.

Εκφράζεται ο φόβος όμως ότι ο χώρος προβλέπεται να πλημμυρίσει απ’ τη δημιουργία του κεντρικού φράγματος και δύο ακόμη μικρότερων, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί θησαυροί να χαθούν (borioipeirotika)

Ἀρχαία Ἑλληνική πόλις στήν Ρωσία

taman_dimitra-2-naiΟ αφιερωμένος στη Δήμητρα ναός, που ανακαλύφθηκε στη χερσόνησο του Ταμάν στα βόρεια παράλια του Ευξείνου Πόντου, προσελκύει τώρα την προσοχή των ειδικών σε όλο τον κόσμο. Κατά τη γνώμη τους ανάλογο αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού μνημείου μπορεί να είναι ίσως το παγκοσμίως γνωστό Stonehenge στην Αγγλία.

Στο μοναδικό στο έδαφος της Ρωσίας αρχαίο ιερό, που αποδείχθηκε κατά 50 χρόνια παλαιότερο του ίδιου του Παρθενώνα, διεξάγονταν μερικές από τις πιο μυστηριώδεις και σημαντικές τελετές της αρχαιότητας - τα Ελευσίνια μυστήρια. Η συγκλονιστική ανακάλυψη στο χωριό Βέστνικ του Ταμάν προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων πολλών χωρών.

taman_dimitra-1-naiΟ διδάκτωρ ιστορικών επιστημών Νικολάι Σούνταρεφ, επικεφαλής της αποστολής Ανατολής-Βοσπόρου του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος ανακάλυψε το ναό, τώρα είναι περιζήτητος: έχει ήδη επισκεφθεί τους συναδέλφους του στη Γερμανία και ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ιταλία. Οι περαιτέρω ανασκαφές, είναι πεπεισμένος ο αρχαιολόγος, θα επιβεβαιώσουν ότι το κτήριο, που αποκαλύφθηκε είναι μόνο το μέρος ενός μεγάλου λατρευτικού συγκροτήματος.

Κατασκευασμένο με όλους τους κλασικούς αρχαιοελληνικούς κανόνες, το μεγαλειώδες για την εποχή του κτίσμα, θα μπορούσε να ανεγερθεί μόνο με τη συμμετοχή της ανώτατης εξουσίας του Βασιλείου του Βοσπόρου, σημειώνει ο επιστήμονας. Ο Νικολάι Σούνταρεφ, είπε:

«Τα Ελευσίνια Μυστήρια είναι ένα είδος εισιτήριο στον παράδεισο του κάτω κόσμου. Πριν απ’ αυτά οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν τη ζωή μετά το θάνατο ως μια τραγική περιπλάνηση στο ζοφερό Άδη. Αλλά τα Μυστήρια έδωσαν τη δυνατότητα να βρεθείς στα Ηλύσια Πεδία, ένα είδος παραδείσου για τους νεκρούς Έλληνες, όπου οι ψυχές αιωνίως διασκεδάζουν, χορεύουν κ.ο.κ. Για το σκοπό αυτό έπρεπε να περάσεις την τελετή εξαγνισμού».

Η μοναδικότητα του συγκροτήματος του ναού στο Ταμάν έγκειται επίσης στο ότι είναι εγκατεστημένος στο έδαφος μιας μοναδικής νεκρόπολης, η οποία ανήκει στην προελληνική περίοδο. Τότε στη χερσόνησο του Ταμάν κατοικούσε η λίγο γνωστή βαρβαρική φυλή των Σίνδων.

Δείτε το βίντεο


Όπου γης και να σκάψεις, κάτι ελληνικό θα βρεις.!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: