1 Απρ 2012

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

grivas11η Απριλίου 1955 ξεκινά ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ο αγώνας των Κυπρίων για Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Με αρχηγό τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή γράφτηκε η τελευταία ένδοξη σελίδα της ιστορίας του Ελληνισμού. Ο εθνικός και παράλληλα αντιαποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ, ξεσήκωσε τους Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά κυρίως, ξεσήκωσε τη νεολαία.

Δεκάδες ήταν τα πολυπληθή συλλαλητήρια μαθητών και φοιτητών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ενώ η νεολαία της Κύπρου ήταν πρωτοπόρος στον αγώνα αυτό. Νέοι ήρωες προστέθηκαν στην ιστορία του Ελληνισμού, ενώ υπήρξαν ακόμη και νεκροί στα συλλαλητήρια της Αθήνας. Νεκροί φοιτητές από το ελλαδικό καθεστώς της αστικής, δήθεν δεξιάς.

grivas3Όπως σε κάθε εθνικό ξεσηκωμό, υπήρξαν και οι εφιάλτες. Εκείνοι που συνεργάστηκαν με τους Βρετανούς κατακτητές και τους "αδελφούς" τους Τουρκοκυπρίους. Ήταν οι δυνάμεις της κυπριακής Αριστεράς (ΑΚΕΛ), που δεν συγχώρησαν ποτέ τον αντικομμουνιστή Γρίβα και τον "κάρφωναν" στους Βρετανούς.

Όμως ο Αρχηγός και οι συναγωνιστές του, αποδείχθηκαν καλύτεροι μαχητές από μια ολόκληρη Αυτοκρατορία και τελικά ΝΙΚΗΣΑΝ. Η νίκη τους όμως αυτή, προδόθηκε. Η Ένωση έγινε Ανεξαρτησία και η τουρκοκυπριακή μειονότητα (18%) έγινε κοινότητα.

Ωστόσο, η φλόγα της Ένωσης συνεχίζει να καίει σε πολλές ελληνικές ψυχές. Εξάλλου, το χρωστούμε σ' εκείνους που βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν και απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους "συμμάχους".

πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: