18 Απρ 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ!


Εκπληκτικά αρχαιολογικά εύρηματα στην Καμπανία ανατρέπουν τα πάντα!

Ελληνικές φαίνεται πως είναι και οι ρίζες του περίφημου "Καμπανίτη Οίνου", του αφρώδη δηλαδή οίνου που παράγεται στην περιοχή Καμπανία της Γαλλίας (Champagne), απ' όπου προέκυψε και η ονομασία Σαμπάνια.
Μια αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τα πάντα και να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά πως τον
πολιτισμό, το εμπόριο, τις τέχνες, τα γράμματα, αλλά και την αμπελουργία και τον οίνο διέδωσαν στην Ευρώπη και όλη τη Μεσόγειο οι Αρχαίοι Έλληνες!


Μέχρι τώρα ήταν γνωστές οι λαμπρές ελληνικές αποικίες όπως η Μασσαλία, η πόλη του μεγάλου Έλληνα Θαλασσοπόρου Πυθέα (380 - 310 π.Χ.) που ταξίδεψε ως την ίδια την Αγγλία δια θαλάσσης και άλλες κοντά όμως στη Μεσόγειο.

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΙΓΚΙΠΑ, 5ος αι. π.Χ.
Όμως τώρα βρέθηκε ένας αρχαίος ελληνικός τάφος 14 τ.μ., που εξέπληξε καταρχήν με το μεγάλο μέγεθός του τους Γάλλους Αρχαιολόγους του  INRAP, στην περιοχή Lavau, κοντά στo Τρουά της Καμπανίας, στη ΒΑ Γαλλία!
Ο τάφος αυτός χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους επιστήμονες της ανασκαφής ως Πριγκιπικός! Που σημαίνει ότι ανήκε σε ένα εξαιρετικά μεγάλο, πλούσιο και υψηλόβαθμο Έλληνα της περιοχής, κατά τον 5ο αι. π.Χ.!

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Εκτός όλων των άλλων ευρημάτων, εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε μέσα στον τάφο, μαζί με τον νεκρό και ένα τεράστιο μεταλλικό καζάνι για παρασκευή οίνου, αλλά και μια οινοχόη άθικτη με παράσταση του Διονύσου, που δείχνουν ολοκάθαρα ότι στην περιοχή εκείνη της Καμπανίας, παρασκευαζόταν ελληνικό κρασί πριν 2.500 χρόνια! Μισό αιώνα πριν έρθουν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι πιστευόταν μέχρι τώρα ότι είχαν φυτέψει εκεί τα πρώτα αμπέλια...
Αλλά το εκπληκτικό αρχαιοελληνικό καζάνι, διαμέτρου 1 μέτρου, με τέσσερις λαβές-κρίκους διακοσμημένες με γενειοφόρο μορφή (ο Αχελώος κατά τους Γάλλους) και οκτώ λέαινες, δείχνει ότι τα πρώτα αμπέλια είχαν φυτευθεί από Έλληνες και πως η τέχνη του κρασιού στην Γαλλία και μάλιστα στην Καμπανία έχει ρίζες καθαρά αρχαιοελληνικές!

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ
Η δε Σαμπάνια, ο αφρώδης δηλαδή οίνος ανακαλύφθηκε πολύ αργότερα και τυχαία, όταν από μίξη σταφυλιών των ποικιλιών "Pinot Noir", " Chardonnay" και "Pinot Meunier", κατά τη διπλή ζύμωση εξεσφενδονίζονταν τα πώματα του οίνου  ή κομματιάζονταν οι φιάλες, μέχρι που το 1844 Adolphe Jaquesson, ανακάλυψε ένα κατάλληλο είδος φελλού... Μάλιστα τότε οι ρωμαιοκαθολικοί μοναχοί που παρήγαναν οίνο για τις ανάγκες των Μοναστηριών τους, ονόμαζαν εκείνη την αφρώδη εκρηκτική Σαμπάνια "οίνο του Διαβόλου"...

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ
  Βεβαίως και στην Ελλάδα παράγεται φυσικός αφρώδης οίνος στην Ρόδο, από την Καΐρ Ρόδος, που
είναι μάλιστα πολύ καλής ποιότητας και σημαντικά πιο μειωμένης τιμής, όπως π.χ. ο γνωστός αφρώδης οίνος με φλοίδες χρυσού, αλλά και αφρώδες προϊόντα όπως είναι η Velvet (Chardonnay με Αθήρι του 2003), όπως και η Rosè Resèrve 1996 (Brut από Μανδηλαριά και Αθήρι). Επίσης η ελληνική εταιρία κυκλοφορεί και το MOS (από τα Μοσχάτα) που απευθύνεται περισσότερο στους νέους.
Εις υγείαν

ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ - IN GREECE
https://www.facebook.com/enelladifm
https://twitter.com/enelladifm
https://plus.google.com/115235306938749615558/posts

Η περιοχή των ανασκαφών στο Lavau

Η πανέμορφη ανέγγιχτη οινοχόη με τον Διόνυσο μέσα στο καζάνι

Μία από τις τέσσερις χάλκινες λαβές του καζανιού


Μία από τις περίτεχνες λαβές του καζανιού σε μεγέθυνση


Σκεύος (κουτάλα) διάτρητη για διήθηση (στράγγισμα)

Αναρτήθηκε από ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια: