23 Απρ 2015

Κόκκινα σταφύλια για γερή μνήμηΣυμφώνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports», η ρεσβερατρόλη, μια ένωση που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα κόκκινα σταφύλια και το κόκκινο κρασί, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής μείωσης της μνήμης.

Η ρεσβερατρόλη είναι γνωστή για τη θετική της επίδραση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Νέα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου σημαντικό για τη λειτουργία της μνήμης, της μάθησης και της διάθεσης.

H εν λόγω μελέτη, η οποία έγινε σε πειραματόζωα και συγκεκριμένα σε ποντίκια, έδειξε ότι η θεραπεία με ρεσβερατρόλη είχε οφέλη στη μνήμη και τη διάθεση σε αρουραίους μεγάλης ηλικίας. Για την ακρίβεια, η νευρογένεση περίπου διπλασιάστηκε σε αρουραίους που τους χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη σε σύγκριση με αυτούς που δεν τους δόθηκε. Επιπλέον, φάνηκε να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στον ιππόκαμπο και βελτιωμένη ροή αίματος.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη αυτή παρέχει κάποια πρώτα στοιχεία και νέες ενδείξεις ότι η θεραπεία της ρεσβερατρόλης μπορεί να βοηθήσει σε μεγαλύτερες ηλικίες στη βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες και στοιχεία και σε ανθρώπους.

zougla

Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: