24 Αυγ 2016

Τουρκία: Ανακαλύφθηκε τεράστιο ψηφιδωτό με τον Ποσειδώνα



Όπου και να σκάψεις παντού Ελλάδα θα βρεις.

Μια τεράστια ανακάλυψη έγινε στην κεντρική Τουρκία, όπου βρέθηκε ένα ψηφιδωτό του αρχαίου θεού της Θάλασσας Ποσειδώνα και μάλιστα υπήρχε ένα απόσπασμα γραμμένο στα ελληνικά το οποίο αναφέρει τα εξής: «Χαίρε σε εσάς από όλους τους λουόμενους».


Όπως επισημάνθηκε: «Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, βρήκαμε ένα μωσαϊκό σε ένα χωράφι επιφάνειας 11.39 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό είναι χωρισμένο σε δυο βασικές εικόνες. Η απεικόνιση του νοτιοανατολικού μέρους του μωσαϊκού είναι πλήρως κατεστραμμένη ενώ η απεικόνιση στο βόρειο τμήμα δείχνει τον Ποσειδώνα να κρατάει μια τρίαινα. Υπάρχουν δελφίνια αριστερά και δεξιά του Ποσειδώνα. Όταν οι ανασκαφές γύρω από το μωσαϊκό ολοκληρωθούν, η απεικόνιση θα είναι βαρυσήμαντη. Πιστεύουμε ότι η απεικόνιση προσδιορίζεται χρονολογικά  στον 3ο με 4ο αιώνα π.Χ».

Ο Σαμπρί Ταρί-Διευθυντής Κουλτούρας και Τουρισμού ανέφερε πως το Γιουμουρταλίκ στην αρχαία εποχή ονομαζόταν Αιγές και ήταν ένα σημαντικό λιμάνι και ότι η ιστορία του φτάνει μέχρι τον 2 αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων  Doğan, το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών από  φοιτητές του Πανεπιστημίου Αρχαιολογίας στην περιοχή αυτή .

Επίσης στην επαρχία της  Μπούρσα ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο αρχαίο ελληνικό βάζο 1500 ετών και παλιότερα είχε  βρεθεί μωσαϊκό με τον θεό-Έρωτα των Αρχαίων Ελλήνων.

Στον αρχαιολογικό χώρο διενεργούνται έρευνες από διεθνείς επιστήμονες εδώ και 90 χρόνια και τα ευρήματα είναι πάρα πολλά και ανεκτίμητης αξίας.

πηγή: el.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: