24 Αυγ 2016

Όπου και να σκάψεις στην Κυπριακή Γη, ξεφυτρώνει μια ΕλλάδαΠαρουσιάστηκε το ψηφιδωτό με τις αρματοδρομίες στο Ακάκι (pics)


Εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, λόγω τεχνοτροπίας και θεματολογίας, χαρακτηρίζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ψηφιδωτό δαπέδου που βρέθηκε στην περιοχή Παθκιά στο Ακάκι, και απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου.

Η αποκάλυψη ολόκληρου του ψηφιδωτού δαπέδου και οι νέες παραστάσεις που εμφανίστηκαν επιβεβαιώνουν τη χρονολόγηση του δαπέδου στον 4ο αιώνα μ.Χ., καθώς επίσης τις αρχικές προβλέψεις των αρχαιολόγων πως πρόκειται για ένα ψηφιδωτό με μοναδική θεματολογία, αλλά μοναδικό και για την υψηλή ποιότητα κατασκευής του.

Με την αποκάλυψη ολόκληρης της παράστασης του ψηφιδωτού δαπέδου, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στα ΜΜΕ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, απεικονίζεται μια παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο.


Η εικονική σκηνή περιλαμβάνει τέθριππα, στα οποία απεικονίζεται όρθιος ο ηνίοχος, τα οποία αγωνίζονται γύρω από τον εύριπο (spina). Κάθε άρμα συνοδεύεται από δύο επιγραφές. Στην ανατολική άκρη του εύριπου διακρίνεται η meta, δηλαδή το σημείο στροφής των αρμάτων, η οποία αποδίδεται ως ένα κυκλικό βάθρο, πάνω στο οποίο στηρίζονται τρεις κώνοι που απολήγουν σε ωό.

Πάνω στον εύριπο απεικονίζονται, επίσης, τρεις κίονες που απολήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, από τα οποία ρέει νερό, και ένας ναΐσκος. Ανάμεσα στα άρματα εμφανίζονται ένας έφιππος άνδρας και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό.


Η Αρχαιολογική Λειτουργός, Φρύνη Χατζηχριστοφή, η οποία είχε την επίβλεψη της ανασκαφικής έρευνας, ανέφερε ότι με την αποκάλυψη ολόκληρης της παράστασης φαίνεται ότι πρόκειται για τέσσερις διαφορετικές φάσεις ενός αγώνα, με τέσσερα τέθριππα στον ιππόδρομο.

Σημείωσε ότι τα δύο ονόματα, που συνοδεύουν το κάθε τέθριππο, αντιστοιχούν το ένα στον ηνίοχο και το άλλο σε ένα από τα άλογα.

Πάνω στο εύριπο, επεσήμανε, εμφανίστηκε, εκτός από τους ναΐσκους και τους κίονες με τα δελφίνια, ο μηχανισμός με τον οποίο μετρούσαν τους γύρους, που ολοκληρώνονται κατά τον αγώνα.


Εξίσου σημαντικό εύρημα χαρακτηρίζεται και ο πίνακας, που ανεβρέθηκε στο δυτικό άκρο της στοάς, με κυκλικό μοτίβο πλοχμού, μέσα στον οποίο ενσωματώνονται εννέα μετάλλια (οκτώ μετάλλια ανάμεσα στον πλοχμό και ένα στο κέντρο της σύνθεσης), που φέρουν προτομές γυναικείων μορφών.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είπε ότι “παρόλο που το δάπεδο δεν έχει ακόμη συντηρηθεί και καθαριστεί από τα άλατα, που καλύπτουν τα περισσότερα μετάλλια, μπορούμε ωστόσο, να ταυτίσουμε τις μορφές με τις εννέα μούσες, εφόσον η κάθε μία κρατά το σύμβολο της ιδιότητας της”.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για “ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, λόγω της τεχνοτροπίας του και λόγω της θεματολογίας του”, για να προσθέσει πως “είναι μοναδικό στην Κύπρο, αφού η παρουσία αυτού του ψηφιδωτού δαπέδου σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ενδοχώρας προσφέρει νέα σημαντικά στοιχεία για αυτήν την περίοδο στην Κύπρο και προσθέτει στις γνώσεις μας για τη χρήση ψηφιδωτών δαπέδων στο νησί”.


Εξάλλου, ανέφερε ότι η ανασκαφική έρευνα θα συνεχιστεί του χρόνου μετά το Μάιο, αφού υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι θα βρεθούν και άλλα σημαντικά ευρήματα στο χώρο.
“Θα συνεχίσουμε την ανασκαφή με επιστημονικό τρόπο και ευελπιστούμε ότι ο χώρος αυτός κάποτε θα ανοίξει για το κοινό”, σημείωσε.

Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό είναι μήκους 26 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, ενώ ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει στο χώρο μια τεράστια δεξαμενή διαστάσεων 10×14 μέτρα

πηγή: ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: