22 Φεβ 2019

"Σήμερα Θα έκλεινες τα 91 σου… Εσύ ορθώς έπραξες, εμείς;"



Ο ΑΣΙΛ μέσα από την επίσημη σελίδα του ανάρτησε ένα κείμενο-αφιέρωμα του δήμαρχου Λύσης, Α. Καουρή, για τον Γρηγόρη Αυξεντίου τον ήρωα μας από την κατεχόμενη Λύση, που σαν σήμερα γεννήθηκε το 1928.

"ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΙΕΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

22 Φεβρουαρίου 1928.

Ένα αγροτόπαιδο γεννιέται στο κεφαλοχώρι Λύση, στην καρδιά της Μεσαορίας, της επαρχίας Αμμοχώστου. Έμελλε αυτό το παιδί να διαλέξει μονοπάτια δύσβατα, κακοτράχαλα θανατερά και να χαμογελά καθημερινά και κάθε του στιγμή, στη ζωή, αλλά και στον ίδιο το θάνατο, με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ενθουσιασμό! Προπορευόταν συνεχώς του πεπρωμένου του. Αν είναι δυνατό. Το έκανε δυνατό!

Γρηγόρης Αυξεντίου, του Πιερή και της Αντωνούς. Τότε 29 χρόνων. Σε μια Σπηλιά του Μαχαιρά εξευτέλισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Την καθυπόταξε και ανάγκασε ένα αδίστακτο στρατάρχη που τον κυνηγούσε με δόντια και με νύχια, με όλα τα μέσα, να σταθεί προσοχή, μπροστά στο καμένο του σώμα, το απόγευμα της Κυριακής, 3 Μαρτίου 1957 και να του αποδώσει στρατιωτικές τιμές, χαιρετώντάς τον στρατιωτικά. Εκείνη την ώρα τον χαιρετούσε και τον χειροκροτούσε ολόκληρη η ανθρωπότητα, όλοι οι λαοί. Με πρώτο το φοβερό διώκτη του Κυβερνήτη Χάρτινγκ.
Θα έκλειες τα 91 σου χρόνια σήμερα, αν ζούσες, Γρηγόρη. Σε ποιά πατρίδα όμως, σε ποιά, γενέτειρα, σε ποιά Κύπρο! 
Να ξαναδούμε τον εαυτό μας και την ιστορία μας, σου οφείλουμε και πρέπει, Γρηγόρη. Για να μην επαναλάβουμε τους παραλογισμούς μας.

Το χρέος παραμένει ανεκπλήρωτο και οι υποχρεώσεις μας είναι ακόμη κάτω απο το συννεφιασμένο ουρανό και την καταχνιά των παθών, των λαθών, των αναφαλειών και των αβεβαιοτήτων μας.
Εσύ, Γρηγόρη, Αυξεντίου της τιμής, της αξιοπρέπειας και της ευθύνης, ορθώς έπραξες. Εμείς;

(Από δήμαρχο Λύσης, Α. Καουρή)”

kerkida.net team

Δεν υπάρχουν σχόλια: