24 Φεβ 2019

Το μενού που θα «σώσει» τον πλανήτη - ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ


Το μενού που θα «σώσει» τον πλανήτη- Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Λιακόπουλος πριν χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)


Δικαιώθηκε και σε αυτό ο Λιακόπουλος.

του Γάτου

Διαβάζουμε σε άρθρο του CNN:

Σε μια χώρα που φημίζεται για το φουά γκρα και το μπον φιλέ, φημισμένοι εστιάτορες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της δημιουργίας ενός μενού που συμφιλιώνει τη γαστρονομία και την περιβαλλοντική προστασία.

Φαγόπυρο αντί για μοσχαράκι μπλανκέτ, μπιζέλια αντί για μοσχαρίσια μπριζόλα: όλο και περισσότεροι καλοφαγάδες συμμερίζονται τις ανησυχίες των επιστημόνων που ζητούν τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων ώστε ο παγκόσμιος πληθυσμός, που μπορεί να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050, να τρέφεται χωρίς να καταστρέφεται ο πλανήτης.

Η γεωργία προκαλεί μεταξύ 25% και 30% των συνολικών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και είναι μια από τις βασικές αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Για τη μείωση των επιπτώσεων αυτών, ειδικοί σχεδίασαν μια καλή διατροφή για την υγεία και το περιβάλλον που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την έκθεση η οποία διεξήχθη από το ιατρικό περιοδικό The Lancet και τη μη κυβερνητική οργάνωση Fondation EAT, προτείνεται να καταναλώνονται καθημερινά κατά μέσο όρο 300 γραμμάρια λαχανικών, 200 γραμμάρια φρούτων, 200 γραμμάρια από πλήρη δημητριακά (ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κ.ά.) 250 γραμμάρια πλήρους γάλακτος (ή κάτι ισοδύναμο) και μόλις 14 γραμμάρια κόκκινου κρέατος, δηλαδή η υποδεκαπλάσια ποσότητα μιας μπριζόλας κλασικού μεγέθους.

Στις ανεπτυγμένες χώρες η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι έως και οκταπλάσια της συνιστώμενης εβδομαδιαίας δόσης.

«Οι σημερινές διατροφικές συνήθειες ωθούν τη Γη πέρα από τα όρια της και αποτελούν αιτία ασθενειών: είναι μια ταυτόχρονη απειλή για τον κόσμο και τον πλανήτη», προειδοποιούν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet.

Δεδομένης της κατάστασης αυτής, η ΜΚΟ Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και η εταιρία Knorr που ανήκει στον ολλανδικό κολοσσό αγροδιατροφικών προϊόντων και καλλυντικών Unilever δημοσίευσαν μια έκθεση με στόχο να αναδειχτούν 50 τρόφιμα: δημητριακά, όσπρια και φύτρα, λαχανικά, μανιτάρια, καρύδια και σπόροι. Στη συνέχεια κάλεσαν τους σεφ να προσπαθήσουν να ετοιμάσουν νέες συνταγές.

Το βασικό συστατικό, η γεύση

Ο Γάλλος Γκρέγκορι Μαρσάν, βραβευμένος με ένα αστέρι Μισελέν, φαντάστηκε μια ακολουθία επτά πιάτων που συνδυάζουν σπανάκι, ταλιατέλες, λαγόχορτα, φακές, άγριο ρύζι και φύκια, και τέλος ως επιδόρπιο πανακότα με γάλα σόγιας.

«Ως αρχιμάγειροι και εστιάτορες πρέπει να στηρίξουμε την αειφορία και να προτείνουμε περισσότερα μενού που θα έχουν ως βάση τα λαχανικά, κάτι που συνιστά πρόκληση», δήλωσε με αφορμή ένα δείπνο που οργανώθηκε στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Για τον Σαμ Κας, πρώην μάγειρα και σύμβουλο σε θέματα διατροφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η αλλαγή στις συνήθειες των μαγείρων και του κόσμου είναι επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη νομοθεσία. «Υπάρχουν όλες αυτές οι μεγάλες εκθέσεις που μιλούν για δραστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, οι οποίες τελικά θα γίνουν μέσα από μικρές πρωτοβουλίες».

Σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό παγκοσμίως όταν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ταλαιπωρούνται από την παχυσαρκία ή τα παραπανίσια κιλά.

«Υπάρχει πλήρης αποσύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών και πρέπει να αναλογιστούμε τη σχέση μας με τη διατροφή», δήλωσε ο Βιρχίλιο Μαρτίνες Βέλες, του εστιατορίου Central στη Λίμα του Περού, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου. «Αν ο κόσμος θεωρήσει τη διατροφή αυτή μια επιφανειακή μόδα, τότε δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Για τον σεφ Κριστιάν Αμπεγκάν από το Καμερούν, ένα βασικό στοιχείο δεν πρέπει να παραμεληθεί ώστε να λειτουργήσει μια αλλαγή στη διατροφή: η γεύση. «Είναι μια πρόκληση να αλλάξει ο κόσμος τους τρόπους που μαγειρεύει και εμείς οφείλουμε να τους δείξουμε τα αποτελέσματα».

Παρεμπιπτόντως

Για τον Σαμ Κας, πρώην μάγειρα και σύμβουλο σε θέματα διατροφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η αλλαγή στις συνήθειες των μαγείρων και του κόσμου είναι επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη νομοθεσία.

Τυχαίο ε;

Ας θυμηθούμε άρθρα του ΕΛ και αμέσως μετά να δούμε τι είχε πει πριν χρόνια ο Λιακόπουλος:

ΟΛΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ: Η Bayer προωθεί περαιτέρω την βιώσιμη γεωργία της Ατζέντας 2030 (ΒΙΝΤΕΟ)

Θέλετε μεταλλαγμένο κρέας; Αυτοί το χρηματοδοτούν

Ατζέντα 2030: Συστάσεις του γαλλικού κράτους στους πολίτες να τρέφονται πιο…οικολογικά!

Φταίει ο Λιακόπουλος που τα λέει; Η «μεγάλη μέρα» για την Νέα Τάξη έφτασε (ΒΙΝΤΕΟ)

Ας δούμε τώρα τα βίντεο:

Ας δούμε όλοι τώρα τα βίντεο: 

ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ

ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ

ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ.

Το τεχνητό κρέας είναι εδώ και κινδυνεύει να γίνει μόδα.

LIAKOPOULOS - CODEX ALIMENTARIUS

πηγή: el.gr 

1 Δεκ 2009

2 Αυγ 2011

20 Ιαν 2013

8 Αυγ 2013

16 Οκτ 2015

20 Νοε 2015

22 Φεβ 2019

"Σήμερα Θα έκλεινες τα 91 σου… Εσύ ορθώς έπραξες, εμείς;"



Ο ΑΣΙΛ μέσα από την επίσημη σελίδα του ανάρτησε ένα κείμενο-αφιέρωμα του δήμαρχου Λύσης, Α. Καουρή, για τον Γρηγόρη Αυξεντίου τον ήρωα μας από την κατεχόμενη Λύση, που σαν σήμερα γεννήθηκε το 1928.

"ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΙΕΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

22 Φεβρουαρίου 1928.

Ένα αγροτόπαιδο γεννιέται στο κεφαλοχώρι Λύση, στην καρδιά της Μεσαορίας, της επαρχίας Αμμοχώστου. Έμελλε αυτό το παιδί να διαλέξει μονοπάτια δύσβατα, κακοτράχαλα θανατερά και να χαμογελά καθημερινά και κάθε του στιγμή, στη ζωή, αλλά και στον ίδιο το θάνατο, με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ενθουσιασμό! Προπορευόταν συνεχώς του πεπρωμένου του. Αν είναι δυνατό. Το έκανε δυνατό!

Γρηγόρης Αυξεντίου, του Πιερή και της Αντωνούς. Τότε 29 χρόνων. Σε μια Σπηλιά του Μαχαιρά εξευτέλισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Την καθυπόταξε και ανάγκασε ένα αδίστακτο στρατάρχη που τον κυνηγούσε με δόντια και με νύχια, με όλα τα μέσα, να σταθεί προσοχή, μπροστά στο καμένο του σώμα, το απόγευμα της Κυριακής, 3 Μαρτίου 1957 και να του αποδώσει στρατιωτικές τιμές, χαιρετώντάς τον στρατιωτικά. Εκείνη την ώρα τον χαιρετούσε και τον χειροκροτούσε ολόκληρη η ανθρωπότητα, όλοι οι λαοί. Με πρώτο το φοβερό διώκτη του Κυβερνήτη Χάρτινγκ.
Θα έκλειες τα 91 σου χρόνια σήμερα, αν ζούσες, Γρηγόρη. Σε ποιά πατρίδα όμως, σε ποιά, γενέτειρα, σε ποιά Κύπρο! 
Να ξαναδούμε τον εαυτό μας και την ιστορία μας, σου οφείλουμε και πρέπει, Γρηγόρη. Για να μην επαναλάβουμε τους παραλογισμούς μας.

Το χρέος παραμένει ανεκπλήρωτο και οι υποχρεώσεις μας είναι ακόμη κάτω απο το συννεφιασμένο ουρανό και την καταχνιά των παθών, των λαθών, των αναφαλειών και των αβεβαιοτήτων μας.
Εσύ, Γρηγόρη, Αυξεντίου της τιμής, της αξιοπρέπειας και της ευθύνης, ορθώς έπραξες. Εμείς;

(Από δήμαρχο Λύσης, Α. Καουρή)”

kerkida.net team

20 Φεβ 2019

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι καταδίκαζαν την κρεοφαγία και οι Άγιοι ήταν χορτοφάγοι. Η χορτοφαγία διαχρονικά και σχέση της με τη νηστεία...



Από πού συμπεραίνουμε πως ο Χριστός ήταν χορτοφάγος; Κι από πού ότι οι πρώτοι χριστιανοί δεν έτρωγαν κρέας στις 3 πρώτες τουλάχιστον εκατονταετίες; 
Οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι γιατί συνιστούν χορτοφαγία καταδικάζοντας την κρεοφαγία; Γιατί στο Άγ. Όρος, κιβωτό χιλιετιών παραδόσεων δεν τρώνε κρέας και νηστεύουν κι από ζωικές τροφές 225 μέρες τον χρόνο; Τι έτρωγαν οι πατεράδες μας κι οι παπούδες μας πριν το 1970 και 1980; 

Γιατί η ορθοδοξία αποδέχτηκε τη κρεοφαγία αφού οι Μέγας Βασίλειος κι Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συνιστούν ένθερμα κι εγγράφως την αποχή από τη σάρκα ζώων; Και τέλος τι μας έχει πιάσει και τρώμε τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα κρέατα και τυριά (αν βάλεις και τα σνακ), όταν όλες οι επιστημονικές έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα των ζωικών τροφών στην υπερκατανάλωσή τους;...


Η κρεοφαγία στην αρχαία Ελλάδα 

Ιστορικά ξέρουμε πως οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν με μέτρο τα ζωικά, (κυρίως από θυσίες), τα οποία στερούνταν οι φτωχοί και υπερκατανάλωναν οι πλούσιοι που όπως πάντα ήταν κατά πολύ λιγότεροι. «Το μέλι τρώνε οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες», λένε κάποια παραδοσιακά κάλαντα. Οι Αρχαίοι μας φιλόσοφοι όμως συνιστούσαν αποφυγή από τη κρεοφαγία συχνά. 
Ο Πλάτων έλεγε «Θρέφονται δι’ αλφίτων, αλεύρων, όψου, ελαιών, τυρού, βολβών, λαχάνων και τραγημάτων, σύκων, ερεβύνθων και κυάμων και ούτω διάγοντες βίον εν ειρήνη μετά υγείας, ως εικός, γηραιοί τελευτώντες άλλον τοιούτον βίον τοις εγγονείς παραδόσουσι.» 
Ο Πυθαγόρας κι ο Πλούταρχος ήταν κάθετοι στην κατάργηση της κρεοφαγίας. Αλλά και πολλοί φιλόσοφοι ξέρουμε πως ήταν χορτοφάγοι, όπως ο Σωκράτης, ο Διογένης, ο Ηράκλειτος, ο Αριστοτέλης, ο Θαλής, ο Απολλώνιος Τυανεύς, ο Ιπποκράτης, ο Επίκουρος νήστευε και τόσοι άλλοι. Ξέρουμε μάλιστα από τον Ιπποκράτη αλλά κι από την Ιλιάδα ακόμη, ότι χρησιμοποιούσαν τη χορτοφαγία ως μέσον πρόληψης και θεραπείας.

Οι πρώτοι χριστιανοί... 


Οι πρώτοι χριστιανοί ήσαν χορτοφάγοι κατά πολύ μεγάλο μέρος, όπως λένε οι Πορφύριος και Ιουλιανός ο Παραβάτης κι όπως μαρτυράει ο Αγ. Αυγουστίνος , ιδίως για τους ορθόδοξους. Ο Ευσέβιος αναφέρει πως ο αδελφός του Ιησού ήταν χορτοφάγος από ανατροφής του, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι την ίδια ανατροφή είχε λάβει κι ο Ιησούς μια και πουθενά δεν καταγράφεται στην Κ. Διαθήκη ότι έτρωγε κρέας. 

Ο Ευσέβιος επίσης αναφέρει πως όλοι οι απόστολοι απείχαν από τη σάρκα και τον οίνο. Ο Παύλος, αποδεχόταν και τους κρεοφάγους χριστιανούς, που μη φανταστείτε πως είχαν καμιά σχέση με το σημερινό διαιτολόγιο. Βάσει αναφορών στους αποστόλους ή ρήσεις των ίδιων, άλλοι διάσημοι πρώιμοι χριστιανοί που ήταν χορτοφάγοι ήταν ο Ωριγένης, ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Τερτυλλιανός. Το περί νηστείας του Μ. Βασιλείου είναι ύμνος στη χορτοφαγία. (Στην ιστορία δε της ανθρωπότητας, πάρα πολλά μεγάλα πνεύματα ήσαν χορτοφάγοι.) 

Υπήρξαν όμως κι οι Ιουδαίοι χριστιανοί χορτοφάγοι, πιθανόν οι Εσσαίοι. Οι Εβραίοι Χριστιανοί πάνω απ’ όλα πίστευαν στην απλή ζωή, στον ειρηνισμό και στην χορτοφαγία, όπως αργότερα ο Άγ. Φραγκίσκος και το τάγμα που ίδρυσε. Οι Εβραίοι χριστιανοί αποκαλούσαν τους εαυτούς τους “οι φτωχοί”, (όπως κι οι Φραγκισκανοί), ο όρος ”Εβιονίτες” προέρχεται από εβραϊκή λέξη και σημαίνει οι φτωχοί. Ήταν μια κοινωνία όπου όλοι μοιράζονταν τα πάντα μεταξύ τους, και οπού δεν υπήρχε ιδιωτική περιουσία διότι η κοινότητα ενδιαφέρεται για όλους “δεν υπήρχε άπορος μεταξύ τους” – όπως ακριβώς και στην επί του όρους ομιλία, ο Χριστός λέει “Δεν μπορείτε να υπηρετείτε τον Θεό και τον Μαμωνά” (Κατά Ματθαίον 6: 24) και ο πλουτισμός θεωρείτο δαιμονικός. Η αντίθεση όμως στη θυσία των ζώων και η στήριξη της χορτοφαγίας είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εβραϊκού Χριστιανισμού – όπως αναφέρει ο Επιφάνιος καθώς και στις “ομιλίες του Κλημεντίνου”. Ο Ιησούς λέει (Κατά Ματθαίον 9:13 και 12:7) “χρειάζομαι έλεος, όχι θυσία”. 

Την εβδομάδα του Εβραικού Πάσχα δε, που οδήγησε μέχρι τη σταύρωσή του σύμφωνα με όλα τα ευαγγέλια, ο Ιησούς μπήκε στο ναό και διέκοψε το εμπόριο των ζώων για θυσία. «Και ο Ιησούς μπήκε στο ναό του Θεού και έδιωξε όλους αυτούς που πωλούσαν και αγόραζαν στο ναό, και ανέτρεψε τα τραπέζια τους πάγκους και τα καθίσματα αυτών που πουλούσαν τα περιστέρια, τους είπε, το σπίτι μου είναι ένας οίκος προσευχής, αλλά τον κάνατε ένα άντρο ληστών» (Κατά Ματθαίον 21:12-13, Λουκάς 19:45-46, Ιωάννης 2:13-17). 

Ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν και ποιοι αγόραζαν και γιατί πούλαγαν περιστέρια; Τα ζώα αυτά προορίζονταν για θυσίες, και με αυτούς που τα πουλούσαν ήταν οργισμένος ο Ιησούς. Το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν να διακόψει το εμπόριο της θυσίας των ζώων, να ελευθερώσει τα ζώα από τα κλουβιά, να εκδιώξει τους εμπόρους και μετέπειτα να συλληφθεί από τους Ρωμαίους, μετά από καταγγελίες των Αρχιερέων και Φαρισαίων φυσικά...


Η χορτοφαγία στα μοναστήρια 

Ειδικά για τους μοναχούς γράφει ο κ. Δημήτρης Κιτσίκης: «Συγκεκριμένα, τρεις είναι οι λόγοι γιατί ένας ορθόδοξος μοναχός δεν πρέπει ποτέ να τρώγη κρέας. 

• Πρώτον, διότι σκοπός της μοναστικής ζωής είναι η σοφία, η παρθενία και ο έλεγχος των αισθήσεων. Το κρέας είναι το πλέον λιπαρό έδεσμα και διεγείρει τις επιθυμίες, εις βάρος της ψυχής. Ο Άγιος Βασίλειος (329-379) που προώθησε ειδικά τον μοναχισμό, εσυμβούλευε τον μοναχό να τρώγη άπαχες τροφές, όχι πολύ θρεπτικές και γευστικές, για να μην αναπτύξει την φιληδονία. Συνεπώς, το κρέας είναι το χειρότερο φαγητό για τον μοναχό επειδή είναι συνάμα λιπαρό, θρεπτικό και γευστικό και διεγείρει τα πάθη. 

• Ο δεύτερος λόγος γιατί ένας μοναχός δεν πρέπει ποτέ να τρώγη κρέας, είναι επειδή θα αθετούσε μία από τις πλέον αρχαίες παραδόσεις του μοναχισμού ανά τον κόσμο. Στην Ορθοδοξία, όπως και στον Ινδουισμό, όσο περισσότερο προχωρημένος είσαι πνευματικά τόσο ολιγώτερο κρέας τρως. Συνεπώς εάν ο απλός άνθρωπος ημπορεί να τρώγη κρέας, υπό συγκεκριμένες συνθήκες όμως, ο ιερεύς πρέπει να τρώγη ολιγώτερο από τον υπόλοιπο κόσμο και ο μοναχός ποτέ δεν τρώγει κρέας. 
Όμως το ότι η απόλυτη χορτοφαγία και η πίστη στην μετεμψύχωση –αιρετική δοξασία- ήσαν συν­δεδεμένες – και συνεπώς επικίνδυνες για την Ορθοδοξία – όπως και οι παράλληλες δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων σοφών, έσπρωχνε τους πρώτους χριστιανούς από φόβο της ειδωλολατρίας στο να καταδικάζουν ακόμη και την διαλεκτική πάνω σ’ αυτές.»...


Το 325 μ. Χ.  ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Α’ συγκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο για να κατευνάσει τις μεταξύ των χριστιανών διαφορές και διαμάχες και να θεσπίσει νόμους και δόγματα βάσει των οποίων θα ίδρυε την θρησκεία των Ορθοδόξων προς όφελος της επικυριαρχίας του φυσικά. Αλλά αυτή κράτησε 3,5 έως και 6 χρόνια (ανάλογα τους ιστορικούς) και έγινε κάτω από την εποπτεία του αυτοκράτορα, καθώς διεκπεραιωνόταν περισσότερο στο παλάτι και καταγράφεται πως ο ίδιος έκαψε όλους τους παπύρους με τα αιτήματα των κατά τόπους Επισκόπων, μη λαμβάνοντάς τα υπ’ όψιν. Φυσικά ανάμεσά τους θα ήταν ιδέες και προτάσεις για δόγματα, για νηστείες, χορτοφαγία από τους καλογήρους επισκόπους, κλπ. Έτσι, έγιναν αποδεχτοί οι κρεοφάγοι χριστιανοί –που θα ήταν κι ο Κωνσταντίνος- και μάλιστα θεσπίστηκαν ως κανόνας της Εκκλησίας μόνο 225 μέρες ολικής νηστείας, την οποίαν οι σύγχρονοι χριστιανοί «διανθίσανε» με θαλασσινά και ψάρια αποκαλώντας τα νηστίσιμα. 

Στην Ευρώπη το 1847, η πρώτη χορτοφαγική κοινότητα στο Ράμσγκεϊτ (Ramsgate) της Αγγλίας όρισε τον «χορτοφάγο» ως άτομο που αρνείται την κατανάλωση σάρκας οποιουδήποτε είδους. Η χορτοφαγία στο 19ο αιώνα συνδέθηκε με πολλές κινήσεις πολιτιστικής μεταρρύθμισης, όπως τη Μετριοπάθεια και Αντιζωοτομία. Πολλές «Καινούργιες Γυναίκες», φεμινίστριες, κατά τα τέλη του αιώνα ήταν χορτοφάγοι. Οι Αντβεντιστές της Έβδομης Μέρας και οι Ρασταφάρι, δόγματα που ιδρύθηκαν κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ακολουθούν επίσης την χορτοφαγία, αλλά και έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει ότι κατά προσέγγιση το 1% έως 2.8% των ενηλίκων δεν τρώνε κρέας, πουλερικά και ψάρια τα τελευταία χρόνια.. Το 2002, η Αντιπροσωπεία Προτύπων Βρετανικών Τροφίμων (UK Food Standards Agency) εξέθεσε ότι το 5% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίστηκαν χορτοφάγοι ή αυστηροί χορτοφάγοι. 

Μέχρις εδώ λοιπόν παρατέθηκαν στοιχεία για την διαχρονικότητα της χορτοφαγίας στους αρχαίους Έλληνες στους Φιλόσοφους τους, στους χριστιανούς της Μεσογείου, και Ευρώπης και ΗΠΑ γενικότερα, αλλά μη ξεχνάμε και τους Μανιχαιστές χορτοφάγους και Βογομίλους, έως βέβαια μη ξεχνάμε και τους Βουδιστές και Ινδουιστές που άρχισαν τελευταία κι αυτοί να τρώνε κρέας λόγω της οικονομικής ανάπτυξης. Η χορτοφαγία υπήρξε συνηθισμένη στην Ινδική ήπειρο, για πνευματικούς λόγους, όπως της Αχίμσα, (ahimsa, πολιτική της μη βίας), για να αποφευχθούν οι πειρασμοί (καθώς το κρέας θεωρούνταν πειρασμός), οι αρνητικές καρμικές επιρροές, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Περίπου το 30% των Ινδουιστών είναι χορτοφάγοι. Ενώ η χορτοφαγία δεν είναι ένα δόγμα ή μια απαίτηση, συστήνεται ως σατβικός (sattwic, καθαρτικός) τρόπος ζωής. 

Η πλειοψηφία των χορτοφάγων στη γη, σύμφωνα με την Κοινωνία των Ηθικών και Θρησκευτικών Χορτοφάγων (Society of Ethical and Religious Vegetarians), ακολουθεί την πρακτική για θρησκευτικούς λόγους. Πολλές θρησκείες, όπως κάποιες ομάδες χριστιανών, συμπεριλαμβανομένου του Ινδουισμού, του βουδισμού, του Ταοϊσμού, της πίστης Μπαχάι (Bahá’í), του Σικχισμού (Sikhism) και του ζαϊνισμού, διδάσκουν ότι ιδανικά, η ζωή πρέπει πάντα να εκτιμάται και να μην καταστρέφεται εκούσια. 

Το κείμενο έστειλε η αναγνώστριά μας, Ελένη Οικονομοπούλου 

πηγή: mixanitouxronou.gr

10 Φεβ 2019

Διαδώστε: Εκατοντάδες εκατομμύρια στοιχεία πολιτών στο έλεος σκοτεινών συμφερόντων


Διαδώστε: Εκατοντάδες εκατομμύρια στοιχεία πολιτών στο έλεος σκοτεινών συμφερόντων – Προσοχή σε όσα έρχονται (ΒΙΝΤΕΟ)


Δεν είναι πια αστείο - Η αλήθεια πρέπει να διαδοθεί...

Τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων, email και κωδικών πρόσβασης εταιρειών και φυσικών προσώπων κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες για χάκερ.

Πρόκειται για 770 εκατομμύρια διευθύνσεις!

«Δεν προέρχονται από ένα συγκεκριμένο site ή υπηρεσία. Είναι μια συλλογή από πάρα πολλές διαρροές που έχουν γίνει στο παρελθόν για αυτό και το νούμερο που βλέπουμε είναι τεράστιο», αναφέρει ο Ντίνος Παστός από την Κύπρο, ειδικός σε θέματα διαδικτύου

«Όλες αυτές οι πληροφορίες πλέον βρίσκονται στο διαδίκτυο άρα αν ένα οργανωμένο σύνολο που θέλει να κάνει κακό ή να κάνει μια καμπάνια χάκινγκ ή διαφημιστική καμπάνια για διάφορες υπηρεσίες στο διαδίκτυο έχει όλες τις πληροφορίες ακόμα και τους κωδικούς των ατόμων που θα επιτεθούν», προσθέτει

«Συμπεριλαμβάνονται διευθύνσεις ιδιωτικών και εταιρικών λογαριασμών από ολόκληρο τον κόσμο. Ανησυχεί ακόμα το γεγονός ότι πολλοί χρήστες του διαδικτύου έχουν τον ίδιο κωδικό για πολλές υπηρεσίες, κάτι που διευκολύνει τους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πλατφόρμες», τονίζει το ρεπορτάζ του Alpha Κύπρου.

«Θα έρθει η μέρα και δεν είναι μακριά που είτε θα χάσουν σημαντικές πληροφορίες είτε θα μπορεί κάποιος να κάνει μια εύκολη πλαστοπροσωπία του ατόμου για να επιτεθεί σε άτομα τα οποία γνωρίζει αυτός, δηλαδή με τη δική του λίστα επαφών», υπογραμμίζει ο κ. Παστός και καταλήγει:

«Μπορεί να καταγράψει ένα κωδικό που μπορούμε να θυμούμαστε για να ξεκλειδώσουμε το manager και αποθηκεύει όλους τους κωδικούς που θα έχουμε σε διάφορα site. Είναι κάτι σαν χρηματοκιβώτιο που όταν ανοίγουμε την πόρτα μπορούμε να βρούμε όλους τους κωδικούς απλά είναι στον υπολογιστή ή στα κινητά μας».

Το ρεπορτάζ προτείνει μία διεύθυνση στην οποία μπορεί κάποιος να δει αν τα στοιχεία του έχουν διαρρεύσει. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλής, ως εκ τούτου σας προτείνουμε να την αγνοήσετε.

Ωστόσο, είναι πραγματικότητα πως τα προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο είναι, χάριν της δικής μας αμέλειας, «εύκολη λεία» για σκοτεινά συμφέροντα, τους οποίους δεν αποκλείεται να χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα, προκειμένου αργότερα να μας προτείνουν μια «παγκόσμια αρχή» διαχείρισης των στοιχείων μας, την οποία δεν θα παραβιάζει δήθεν κανείς.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η όποια παγκόσμια εξουσία θα μπορούσε να αποκτήσει χωρίς κόπο τις ηλεκτρονικές μας πληροφορίες.

Δείτε το ρεπορτάζ:

770 εκατ διευθύνσεις email και κωδικοί διέρρευσαν.




6 Φεβ 2019

Απείλησε με τελεσίγραφο ο Βαρθολομαίος τον Γέροντα Εφραίμ;



Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τελεσίγραφο στον Γέροντα Εφραίμ ότι αν δεν πάει στην «ενθρόνιση» του σχισματικού Επιφανίου θα τον παύσει από τα ιερατικά του καθήκοντα.

Η είδηση έρχεται από το OrthodoxChristianity, το οποίο αναφέρει την μαρτυρία του Maxim Pavlov από το Κίεβο, αρθρογράφο στο Pravoslavie.ru.. Ο συγκεκριμένος επικαλείται αξιόπιστη πηγή με άμεση επαφή με Βατοπαίδι.

«Έχει επίσης αναφερθεί από τον Maxim Pavlov του Κιέβου, αρθρογράφο του Pravoslavie.ru, πληροφορία αξιόπιστης πηγής με άμεση επαφή με το Βατοπαίδι, ότι ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ έλαβε τελεσίγραφο από τον πατ. Βαρθολομαίο να παρευρεθεί στην ενθρόνιση ή να παυθεί από τα ιερατικά του καθήκοντα.»

Εάν αυτό ισχύει, η είδηση ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε γράμμα στον Γέροντα Εφραίμ για να του ευχηθεί «ταχεία ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της υγείας του», δεν μπορεί παρά να προκαλέσει απέραντη θλίψη και οργή… Ας μην το συνεχίσω.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι από τις 20 Μονές του Αγίου Όρους οι 7 (αλλού αναφέρει οι 5) ψήφισαν υπέρ της αποστολής αντιπροσωπείας στην «ενθρόνιση» του σχισματικού Επιφανίου. Σε αυτές αναφέρεται ότι δεν ήταν η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου διότι ο Γέρων Εφραίμ έχει καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας. Ίσως και αυτός να ήταν ο λόγος που ο Βαρθολομαίος ήθελε να πάει ο συγκεκριμένος Ηγούμενος. Θα βοηθούσε όμως όλους μας πολύ εάν μαθαίναμε ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι Μονές που ήθελαν να σταλεί αντιπροσωπεία, διότι τώρα βαδίζουμε στα τυφλά.

Κατόπιν όμως της επιδείνωσης της υγείας του Γέροντα Εφραίμ, τα πράγματα δείχνουν ότι ενεργούσε κάτω από τον αφόρητο εκβιασμό του Βαρθολομαίου. Δυστυχώς πήγε στην Ουκρανία και έδωσε την ευκαιρία στον σχισματικό Επιφάνιο να φωτογραφηθεί μαζί του -του αρκούσε αυτό- για να παίξει το επικοινωνιακό του παιχνίδι. Μάλιστα, η ιστοσελίδα lb.ua αναφέρει, σύμφωνα με το OrthodoxChristianity, ότι «ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ έδωσε συγχαρητήρια στον Επιφάνιο για την εκλογή του και για την επικείμενη ενθρόνισή του, και του ευχήθηκε επιτυχία στην νέα του θέση ως προκαθήμενος της ‘Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας’».

Δεν μπορούμε όμως να πιστέψουμε ένα ουκρανικό μέσο το οποίο είναι ταγμένο στην σχισματική ψευτο-εκκλησία, γνωρίζοντας μάλιστα τις δόλιες μεθόδους που σκαρφίζονται για να κερδίσουν πιστούς από την Κανονική Εκκλησία.  Γι’ αυτό ευχόμαστε η περιπέτεια του Γέροντα Εφραίμ -επέμβαση της Παναγίας;- να τον βοηθήσει να ξεκαθαρίσει μέσα του και να πει σε όλους μας τι ακριβώς συνέβη. 

πηγή:

3 Φεβ 2019

Καλησπέρα Συμεών, ο Χριστός είμαι…



Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr

Τ΄ Αη Συμιού σήμερα, έτσι τον αποκαλούμε εδώ στον τόπο μου, εδώ που ο Θεοδόχος Συμεών έχει για σπιτικό του το ιστορικό μοναστήρι που το ηρωικό Μεσολόγγι, η κολυμβήθρα του γένους μας σήμερα το τιμά και το γιορτάζει με κάθε λαμπρότητα.

Μα τι απλός που είναι ο Θεός; ''Καταδέχτηκε'' να «κουρνιάσει» έστω και για λίγο στην αγκαλιά του Δικαίου Συμεών, ενός απλοϊκού γεράκου που περίμενε επί δεκάδες χρόνια να δει το πολυπόθητο, να αγγίξει την σωτηρία και μετά να φύγει...

Ο Θεός ο ένας και μοναδικός, ο Χριστός μας έλκεται από την απλότητα της καρδίας και όχι από πολυτέλειες και μεγαλεία, τα κατά ανθρώπων μεγαλεία είναι κατάπτυστα από τον Θεό γιατί εκεί σ αυτά τα μεγαλεία δύσκολα βρίσκεις ζεστές καρδιές, γι αυτό ας σταματήσουν κάποιοι να κηρύττουν εν ονόματι του κήρυκα της αγάπης, αδυσώπητο μίσος κεκαλυμμένο διότι η εμμονή τους να υβρίζουν κάτι δείχνει προσωπικά τους κατάλοιπα...

Σήμερα μου ήρθε στο μυαλό ένεκα και εορτής μάλλον μια ιστορία ενός άλλου απλοϊκού γεράκου, μια ιστορία που μας την μετέφερε ένας αγιορείτης μοναχός κάτω από τον πλάτανο του μοναστηριού που σήμερα έχει την τιμητική του εδώ στο Μεσολόγγι.

Κάπου εκεί λίγες μέρες μετά την μικρασιάτικη καταστροφή του '22, ένα ορφανό αγοράκι ονόματι Συμεών κατέφθασε μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία μου έφυγαν από τις αλησμόνητες πατρίδες μας στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι γονείς του τι απόγιναν και πότε και που χάθηκαν δεν έγινε γνωστό, εξάλλου βίωμα κάθε χριστιανού είναι να ''διαγράφει'' τα κακά και τις στεναχώριες που πέρασαν και να προχωρά μπροστά..!!!

Εγκαταστάθηκε σε μια μικρή παράγκα από εκείνες που σήμερα δεν υπάρχουν πλησίον του λιμανιού του Πειραιά και μη έχοντας γνώσεις, ολιγογράμματος δε, να κάνει κάτι άλλο ξεκίνησε να κάνει την δουλειά του αχθοφόρου.

Κάθε πρωί πριν πάει στο λιμάνι έπαιρνε το καροτσάκι του περνούσε από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, το τοποθετούσε δίπλα στα σκαλάκια, τα ανέβαινε, έμπαινε μέσα στον ναό και πήγαινε μπροστά στην εικόνα του Χριστού.

Έβγαζε το καπελάκι του και κοιτώντας Τον, Του μιλούσε!!! Ναι Του μιλούσε. «Καλημέρα Χριστούλη μου είμαι ο Συμεών σε παρακαλώ βοήθησε με να βγάλω το ψωμάκι μου σήμερα» έκανε μια μικρή υπόκλιση φορούσε το καπελάκι του και έφευγε. Κατέβαινε τα σκαλάκια έπαιρνε το καροτσάκι και πήγαινε στο λιμάνι.

Κουβαλούσε μέχρι αργά το απόγευμα τις αποσκευές των ταξιδιωτών, άλλοι του έδιναν ένα χαρτζιλίκι για τον κόπο του κι άλλοι όχι μα τον μικρό Συμεών δεν τον ένοιαζε αυτό, πάντοτε ευγενικός και καλόκαρδος συνέχιζε με πολύ κέφι και χαρά που πήγαζε από μέσα του.

Όταν τελείωνε ξαναπερνούσε από την εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα και πάλι με τον ίδιο τρόπο έφθανε μπρος την εικόνα το Χριστού και του ξαναμιλούσε «Καλησπέρα Χριστούλη μου είμαι ο Συμεών, σε ευχαριστώ που με βοήθησες και σήμερα να βγάλω το ψωμάκι μου» κι έφευγε κάνοντας την καθιερωμένη υπόκλιση του.

Τα χρόνια περνούσαν, ο μικρός Συμεών μεγάλωσε και έφτασε σε ηλικία γάμου, νυμφεύτηκε μια απλή και ταπεινή σύζυγο και μαζί απέκτησαν παιδιά.

Εκεί γύρω στο 1950 όλα τα μέλη της οικογένειας που απέκτησε αρρώστησαν από φυματίωση και δεν κατάφεραν να την ξεπεράσουν με αποτέλεσμα να τους χάσει όλους.

Μα ο Συμεών εκεί αγόγγυστα κάθε μέρα το ίδιο δρομολόγιο. Ξυπνούσε έπαιρνε το καροτσάκι του περνούσε από τον ναό, καλημέριζε τον Χριστό, πήγαινε στο λιμάνι φορώντας πάντοτε το καπελάκι του και όταν τελείωνε την δουλειά του περνούσε πάλι από τον ναό, καλησπέριζε και ευχαριστούσε τον Χριστό και γυρνούσε στο σπίτι του να ξεκουραστεί.

Έφτασε όμως η εποχή που ο Συμεών γέρασε και κάποια στιγμή αρρώστησε και κατέληξε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Εκεί πέρασε περίπου ένας μήνας και μια προϊσταμένη νοσοκόμα καταγόμενη από την Πάτρα παρατήρησε τον απλοϊκό γεράκο Συμεών να είναι τόσο καιρό μόνος του στο κρεβάτι του δωματίου και να μην τον έχει επισκεφθεί κανείς, αλλά αυτός ήταν πάντα χαρούμενος και ευδιάθετος.

Κάποια στιγμή τον πλησίασε και του λέγει «Εεεε παππού τόσες μέρες εδώ δεν έχει έρθει κανείς να σε δει, δεν έχεις κανέναν στον κόσμο ή μήπως δεν ξέρουν ότι είσαι εδώ;»

- «Μα καλή μου γυναίκα έρχεται πως δεν έρχεται. Κάθε πρωί και κάθε απόγευμα έρχεται ο Χριστούλης και με βλέπει.»

Να το έχασε άραγε ο παππούς; Να μην είναι και τόσο στα καλά του; Αναρωτήθηκε η νοσοκόμα και τον ρωτάει:

- «ε παππού κι όταν έρχεται τι κάνει, τι σου λέει;»

«Το πρωί μου λέγει Καλημέρα Συμεών, ο Χριστός είμαι κάνε λίγο ακόμη υπομονή» και το απόγευμα που ξανά έρχεται μου λέγει «Καλησπέρα Συμεών ο Χριστός είμαι κάνε υπομονή, λίγο ακόμη»

Η νοσοκόμα εκεί τα έχασε λίγο κι επειδή διέκρινε αγαθότητα, ειλικρίνεια και απλότητα στον παππού ζήτησε από τον πνευματικό της, τον π. Χριστόδουλο Φάσο να έρθει να δεί τον παππού στο νοσοκομείο.

Πράγματι ο ιερέας ήρθε κάθισε δίπλα στο κρεβάτι του παππού και όταν τον ρώτησε κι αυτός έλαβε τις ίδιες απαντήσεις με αυτές που έδωσε στην νοσοκόμα.

- «Βρε παππούλη του λέγει μήπως το φαντάζεσαι όλο αυτό;» ρώτησε τον γεράκο Συμεών.

- «Όχι παπά μου, δεν είμαι φαντασμένος, κάθε μέρα έρχεται τις ίδιες ώρες και μου δίνει παρηγοριά, ήρθε και σήμερα» απάντησε ο γεράκος Συμεών.

- «Ήρθε και σήμερα; Και τι σου είπε παππού;»

- «Ήρθε και μου είπε να κάνω υπομονή και ότι σε 3 μέρες θα με πάρει κοντά Του πρωί πρωί»

Ο ιερέας κάθε μέρα για αυτές που απέμειναν πήγαινε εκεί και συζητούσε με του γεράκο Συμεών και έμαθε για την ζωή του.

Την Τρίτη ημέρα πήγε από νωρίς ώστε να δει αν όντως θα επαληθευόταν η προόραση αυτή διότι είχε καταλάβει πως ο παππούλης είχε την απλότητα που κάνει τον Χριστό να έλκεται και να χαριτώνει.

Πραγματικά εκεί που καθόταν δίπλα του στο κρεβατάκι είδε τον Συμεών να λάμπει και να κοιτάζει προς ένα σημείο λέγοντας ήρθε ο Χριστός και ευθύς αμέσως κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο.

Μια μικρή ιστορία που ξεκίνησε από την Μικρά Ασία, πέρασε από τον Πειραιά για να φτάσει στο Άγιο Όρος κι από εκεί στα αυτιά μιας παρέα δια στόματος αγιορείτη κάτω από το πλατάνι του Αη Συμιού.

Η απλότητα κερδίζει, η απλότητα σώζει, η απλότητα χαριτώνει, η απλότητα φέρνει χαρά, η απλότητα φέρνει αγάπη, η απλότητα καλεί Χριστό.

Αχ γεράκο μου Συμεών πρέσβευε να αποκτήσουμε κι εμείς απλότητα και σίγουρα αλλάζοντας το μέσα μας θα αλλάξει και ο κόσμος γύρω μας...

Να κάνουμε την καρδιά μας δοχείο χάριτος και απλότητος, όπως κι εσύ, όπως και ο Άγιος σου...

Συμεών ο αχθοφόρος της απλότητος..!!!

Αμην.

πηγή:

1 Φεβ 2019

Θα πολεμούσατε για την πατρίδα σας;



Οι πολίτες δεκάδων χωρών της Ευρώπης απαντούν στο κατά πόσο θα πολεμούσαν για την πατρίδα τους, σε έρευνας που διενήργησε η Gallup International και στον χάρτη αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε κάθε χώρα αναγράφεται το ποσοστό αυτών που δήλωσαν πρόθυμοι να πολεμήσουν για τη χώρα τους.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας παρατηρούμε ότι η προθυμία των Ευρωπαίων πολιτών να πολεμήσουν για τη χώρα τους παρουσιάζει έντονες διαφορές με τους πολίτες των χωρών της δυτικής Ευρώπης να είναι εξαιρετικά απρόθυμοι για ΄κάτι τέτοιο ενώ αντίθετα οι λαοί της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν τα όπλα για την πατρίδα.

Η έκπληξη έρχεται από τη Σκανδιναβία όπου τα ποσοστά των πρόθυμων να πολεμήσουν πολιτών είναι υψηλά με τους Φινλανδούς μάλιστα να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα. Ακολουθούν οι Τούρκοι, οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι. Η Έλληνες βρίσκονται στην 8η θέση με 54% των πολιτών να απαντούν θετικά.

Στον αντίποδα, στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολλανδοί, Γερμανοί και Βέλγοι δηλώνουν αδιαφορία

Tα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δηλώνουν πως θα έδιναν τη ζωή τους για την πατρίδα τους είναι:


Φινλανδία με 74%

Τουρκία με 73%

Ουκρανία με 62%

Ρωσία με 59%

Κόσοβο με 58%

Σουηδία με 55%

Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 55%

Ελλάδα με 54%

Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι:

Ολλανδία με 15%

Γερμανία με 18%

Βέλγιο με 19%

huffingtonpost.gr