27 Νοε 2015

Ζητείται η εγκατάσταση ρωσικής βάσης στην Κύπρο μετά από συλλογή υπογραφών από Κυπρίους πολίτες!



Κύπριοι ξεκίνησαν την συλλογή υπογραφών  ζητώντας την εγκατάσταση στο νησί μόνιμης ρωσικής στρατιωτικής βάσης.

Ο επικεφαλής του  Ορθόδοξου κέντρου  ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάριος Φωτίου και δεκάδες ομάδες ακτιβιστών  έκαναν  έκκληση προς τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη, να ζητήσει την εγκατάσταση στο νησί μόνιμης  ρωσικής στρατιωτικής βάσης, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

« Θα πρέπει να τοποθετηθούν  στο έδαφος της Κύπρου, δυνάμεις του ρωσικού πολεμικού  Ναυτικού και πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα λόγω της απειλής ή του «ισλαμικού κράτους. Προς την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας ανακοινώθηκε η  συλλογή υπογραφών», αναφέρει το Ορθόδοξο κέντρο  ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Η Κύπρος τηρεί επίσημα  μια πολιτική ίσων αποστάσεων από όλους  τους συνασπισμούς , αλλά στην πραγματικότητα ανήκει  στην σφαίρα επιρροής του ΝΑΤΟ. Το 32,7% του εναέριου χώρου και μέρους του εδάφους  της χώρας το ελέγχει στην ουσία  το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει  στρατιωτικές βάσεις στο  Ακρωτήρι και την Δεκέλεια. Το άλλο 36% του εδάφους είναι κατεχόμενο από τους Τουρκοκύπριους και  το ψευδοκράτος  αντίστοιχα, το οποίο  έχει δεσμούς με την Τουρκία που είναι  μέλος του ΝΑΤΟ, τονίζουν οι Ρώσοι.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στις 23 Νοεμβρίου, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε στην Γαλλία να χρησιμοποιήσει μια βρετανική βάση στην Κύπρο για την εφαρμογή των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ISIS .

Η  Κύπρος είναι το πιο κοντινό κράτος της ΕΕ στο  «ισλαμικό κράτος» και  την Συρία μιας και την χωρίζουν μόνο 200 μίλια .

«Ελπίζουμε να λάβει την είδηση ​​ η Ρωσία και να αποφασίσει  να διεξάγει τις δικές της δραστηριότητες εναντίον των τρομοκρατών στην Συρία. Ενώ εάν οι τρομοκράτες δεν ηττηθούν , η χώρα μας θα είναι στην περιοχή του υψηλότερου κινδύνου. Ο Στρατός μας, η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό μας χρειάζονται  την υποστήριξη ενός ισχυρού και επιδέξιου συντρόφου . Η Ρωσία έχει αποδείξει επανειλημμένα  ότι σέβεται τις αρχές της διατήρησης της ειρήνης και την προστασία της δικαιοσύνης και της ελευθερίας στην Ευρώπη », αναφέρει  το ψήφισμα , το οποίο είναι  μια ακόμη ένδειξη ότι η ελπίδα της νίκης στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας συνδέεται όλο και περισσότερο με την Ρωσία, και όχι με τις χώρες του ΝΑΤΟ ή του αγγλοσαξωνικού  συνασπισμού με επικεφαλής τον Ουάσινγκτον, τονίζει το δημοσίευμα .

Ένας από τους συντάκτες της πρωτοβουλίας, ο Μάριος Φωτίου , είναι  βέβαιος ότι ο αριθμός των υπογραφών που θα συγκεντρωθούν  για την υποστήριξη της εγκατάστασης μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης θα φτάσει τις αρκετές χιλιάδες, συνεπικουρούμενου του γεγονότος ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Συρία, όπως είπε ο ίδιος, υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των πολιτών της Κύπρου. Επίσης σύμφωνα με το ίδιο, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ερώτημα σχετικά με την ρωσική στρατιωτική παρουσία στο νησί.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, υπήρξαν αναφορές ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει  ρωσική αεροπορική ή ναυτική βάση . Όπως εξήγησε αργότερα ο Νίκος Αναστασιάδης, η χώρα συμμετέχει σε διάλογο για την προώθηση αυτού του ζητήματος , και αποφασίστηκε  να δοθεί τελικά σε περίπτωση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην περιοχή της Πάφου. Επίσης έχει αποφασιστεί ο κατάπλους  ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου. Στις 25 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε στην Μόσχα με τον κ. Αναστασιάδη, και στην συνέχεια είπε ότι η συνεργασία με την Λευκωσία και στον στρατιωτικό τομέα είναι εφικτή . Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει την εγκατάσταση  στρατιωτικής βάσης  στο νησί, τόνισε ο κ. Φωτίου.

«Σίγουρα, θα είναι μια αμοιβαία επωφελής  συμφωνία εάν ένα τέτοιο  στρατηγικό σχέδιο πραγματοποιηθεί , ειδικά υπό το φως των επιπλοκών των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, και της άνανδρης κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού  Su-24. Η ρωσο-κυπριακή Φιλία έχει και ιδεολογική και θρησκευτική αιτιολόγηση και αφορά την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου, που το ΝΑΤΟ εισάγει σκόπιμα σε ανισορροπία. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα Βαλκάνια, τώρα που η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν «ακούει» τις διαμαρτυρίες  του λαού του Μαυροβουνίου.  Πιθανόν η πρωτοβουλία της τοποθέτησης μιας  ρωσικής στρατιωτικής βάσης θα προκαλέσει μια προβλέψιμη διαμαρτυρία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τονίζει ο Ρώσος αναλυτής Σεργκέι Ερμάκωφ .

Ο αναπληρωτής διευθυντής του γεωπολιτικού κέντρου RISS στην Ταυρίδα      Σεργκέι Ερμάκωφ εξηγεί ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι αρκετά εφικτή .

«Σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως ο πόλεμος στην Συρία, γίνεται  χρήση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η υποδομή ενός εκ των δύο  μερών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  στρατιωτική βάση για  πλοία ή αεροσκάφη, προκειμένου να διευκολυνθούν  στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Από αυτή την άποψη, μας ενδιαφέρει η Κύπρος και θα κάνουμε αμοιβαία  βήματα. Έτσι θα  ωφελούμαστε  και οι δύο χώρες   από οικονομική άποψη, αλλά και από την άποψη των θεμάτων ασφάλειας » τονίζει  ο Yermakov για τους Κύπριους.

Ο εμπειρογνώμονας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της από κοινού ανάπτυξης των ρωσικών στρατευμάτων και του ΝΑΤΟ σε κυπριακή βάση.

«Σήμερα η Ρωσία επανακάμπτει και επιστρέφει η επιρροή της, όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και σε χώρες που  είναι παραδοσιακά  εταίροι μας.Με  την δημιουργία μιας  ισχυρής ρωσικής στρατιωτικής δύναμης θέλουμε  να πάρουμε έναν υπεύθυνο ρόλο στην επίλυση των παγκόσμιων κρίσεων. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό για το Πολεμικό  μας Ναυτικό και την Πολεμική μας  Αεροπορία και στην Κύπρο», δήλωσε ο Ερμάκωφ ο οποίος αποτελεί αμυντικό σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης.

Τώρα η Ρωσία έχει μόνο 10  βάσεις:  στην Αμπχαζία, την Αρμενία, την Λευκορωσία, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Υπερδνειστερία, την Συρία, το Τατζικιστάν, και την Νότια Οσετία. Σε σύγκριση με  την σοβιετική εποχή, ο αριθμός των στρατιωτικών βάσεων υπερέβαινε τις 30.

Το άνοιγμα  νέων ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό, θα είναι μια συμμετρική απάντηση στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο συγκεντρώνεται όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 860 βάσεις στο εξωτερικό. Στόχος της Ρωσίας για να εκπληρώσει  τις υποχρεώσεις της  και να προστατεύσει τα δικά της  εθνικά συμφέροντα είναι η αναζήτηση βάσης εκτός της  Ταρτούς στην Συρία, η οποία  έχει ήδη αποδείξει την αναγκαιότητά της στην προκειμένη περίπτωση .

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, και άρθρο με τίτλο (Η «ρωσική Αρκούδα» κατεβαίνει στην Μεσόγειο Θάλασσα), η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επαφών της Ρωσίας με την Κύπρο , καθορίστηκαν  κατά τη διάρκεια της  επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου  Νίκου Αναστασιάδη. Η Μόσχα ετοιμάζει μια σειρά συμφωνιών σχετικά με τη στρατιωτική-στρατηγική συνεργασία  και με την Ελλάδα.
Ο καιρός γαρ εγγύς.

πηγή: 

Η Κύπρος αναφωνεί: «Πούτιν, είσαι η ελπίδα μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: