24 Νοε 2015

Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης 1924-1994



Ο πόλεμος με την Τουρκία
Το 1987 ένας προσκυνητής ρώτησε το Γέροντα, προβληματισμένος, αν θα γινόταν πόλεμος με την Τουρκία.
- Όταν θα δείτε η Ελλάδα να παίρνει την πρεσβεία της από την Τουρκία και η Τουρκία την πρεσβεία της από την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να πούμε: «Ταίς πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ σώσον ημάς».
Γέροντας Παΐσιος


Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
Σε μια ομαδα μικρων μαθητων απο την Αθωνιαδα Σχολη ΕΙΠΕ :
Και να ξερετε : Και την Κων/πολη θα την παρουμε και θα ζειτε κι εκεινο τον καιρο!
Να γνωριζεις οτι και η τουρκια θα διαλυθει. θα γινει πολεμος σε δυο ημιχρονα. Εμεις θα ειμαστε οι νικητες γιατι ειμαστε Ορθοδοξοι.
Η ΕΟΚ ειναι το κρατος του ισραηλ και τα ψωμια της ειναι λιγα.
1994 : «θα ηθελα να ζησω ακομα λιγα χρονια για να δω τη δοξα της Ελλαδος»
Ναι, ειναι απο τον Θεο! Θα την παρουμε! Οχι πως θα την παρουμε εμεις, αλλα θα μας την δωσουν.
«Το Κυπριακο θα λυθει κατ'ευχην. Αλλα χρειαζεται υπομονη. Οι Τουρκοι θα διαμελιστει με την ευλογια των μεγαλων, Αμερικη και Ευρωπη και θα ιδρυθει κουρδικο κρατος. Τοτε θα ερθει και η σειρα της Κυπρου. Μεχρι τοτε υπομονη»
Η Κυπρος θα ελευθερωθει, οταν μετανοησουν οι Κυπριοι.
Απαιτειται ομως πολλη προσοχη, γιατι μερικες πραγματα αλλιως τα λενε οι πατερες και αλλιως τα ερμηνευει ο κοσμος.

Για το μελλον της Ελλαδας  
Σε καποιον που ανησυχουσε για τις εχθρικες επιβουλες εναντιον της πατριδος. Εδωσε της εξης ελπιδοφορο απαντηση : «Κι αν μου πουν οτι δεν υπαρχη Ελληνας, εγω δεν ανησυχω. Μπορει ο θεος να αναστησει εναν Ελληνα. Φτανει ακομα και ενας». Ακομη πιστευε : «Και ενας Χριστιανος να μεινει μονο, ο Χριστος θα κανει το σχεδιο Του». Οταν οι αλλοι μιλουσαν για δυσαρεστες μελλοντικες εξελιξεις στο Εθνος και εσπερναν τον φοβο, ο Γεροντας μετεδιδε αισιοδοξια και ελπιδα. Μιλουσε για αναστημενη Ελλαδα και για ανακτηση της Αγια – Σοφια. «Υπαρχει και Θεος. Τον Θεο που τον εχεις βαλει»; ειπε σε καποιον κληρικο που εβλεπε το μελλον της Πατριδας ζοφερο.

Για τα σκοπια 
Παρομοιαζε το κρατος των σκοπιων με οικοδομημα που ειναι κτισμενο με τουβλα και Φαρσαλινους χαλβαδες, που ειναι κομμενοι σε σχημα τουβλα και που ειναι φυσικο καποτε να καταρρευσει.

Για τη Τουρκια 
Για την Τουρκια διακηρυσσε με βεβαιοτητα : «θα διαλυθει και οι μεγαλες δυναμεις θα μας δωσουν την πολη. Οχι επειδη μας αγαπουν, αλλα γιατι ο Θεος θα οικονομησει τα πραγματα ετσι, ωστε το συμφερον τους να ειναι να την εχουμε εμεις. Θα λειτουργησουν οι πνευματικοι νομοι. Οι Τουρκοι εχουν να πληρωσουν πολλα, απο αυτα που εχουν κανει. Αυτο το εθνος θα καταστραφει γιατι δεν προηλθε με την ευλογια του Θεου. Τα κολλυβα τους τα εχουν στο ζωναρι τους (δηλαδη πλησιασε το τελος τους).

Για την Κυπρο 
Ρωτηθηκε ο Γεροντας, ποτε θα ελευθερωθει η Κυπρος και απαντησε : «Η κυπρος θα ελευθερωθει, οταν μετανοησουν οι Κυπριοι. Να κανετε πνευματικες βασεις για να διωξουν τις βασεις των Τουρκων, των Αγγλων και των Αμερικανων». Εβλεπε δηλαδη το Κυπριακο σαν πνευματικο θεμα και οχι σανεθνικο, η πολιτικο και οτι λυση του θα προελθει απο την μετανοια του λαου και την προσευχη.

Για την γλωσσα 
Η επομενη γενια θα φερει Γερμανους για να μας μαθουν τη γλωσσα μας και τα παιδια μας θα μας φτυνουν. Εγραφε σε επιστολη του: Αυτοι που καταργησαν τα Αρχαια παλι θα τα ξαναφερουν

Για την Αλβανια
Οι Βορειοηπειρωτες να μην φοβουνται, επειδη καποια μερα θα ελευθερωθουνε από καποια παλικαρια. Οι ελευθερωτες δεν θα καταλαβαινουν από πολιτικες και θα μπουν μεσα για να βοηθησουν. Οι πολιτικοι από τη μια θα χαρουν κι αυτοι από την άλλη είναι δεσμευμενοι και δεν μπορουν να ενεργησουν. Οι άλλες χωρες θα πουν ότι αφου εγινε, τωρα δεν μπορει να αλλαξει. Γι’ αυτό δεν πρεπει να φοβουνται οι Βορειοηπεορωτες, επειδη λειτουργουν και οι πνευματικοι νομοι. Ο πονος για την βορειο Ηπειρο είναι μεγαλος, επειδη ημασταν μια οικογενεια και μας χωρισαν. Είναι σαν να λες καποια από τα παιδια σου να χωρισουν από τα αλλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: