1 Σεπ 2019

Απαράδεκτο: Με εντολή Αρχιεπισκόπου η κηδεία τέφρας ομογενούς



Η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος αρνήθηκε την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας

Του Απόστολου Τομαρά

Ένα θλιβερό γεγονός με την κηδεία ενός επιφανούς μέλους της κυπριακής ομογένειας, την περασμένη Κυριακή έφερε στην επιφάνεια τη θέση και στάση της Εκκλησίας της Κύπρου απέναντι στην καύση νεκρών, θέμα στο οποίο οι Ιεράρχες με Συνοδική απόφαση έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους.

Παρά ταύτα την περασμένη Κυριακή η Εκκλησία τέλεσε την κηδεία του ομογενούς Νίκου Μούγιαρη, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιανουάριο στις ΗΠΑ, η σορός του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθηαίνου, τόπο καταγωγής του. Η κηδεία της τέφρας πραγματοποιήθηκε από την εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης στην οποία μάλιστα παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο.

Η «Κ» γνωρίζοντας την αντίθεση της Εκκλησίας στην διεξαγωγή νεκρώσιμης τελετής αποθανόντος του οποίου η σορός έχει αποτεφρωθεί, ζήτησε απαντήσεις από την οικεία Μητρόπολη που είναι η Τριμυθούντος.


Άρνηση

Ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Γρηγόρης Ιωαννίδης μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι τελέσθηκε νεκρώσιμη ακολουθία της τέφρας με άδεια όμως του ιδίου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Συγκεκριμένα όπως μας ανέφερε ο πανοσιολογιότατος, πριν από ένα μήνα συγγενείς του εκλιπόντος με τη συνοδεία του δημάρχου Αθηαίνου μετέβησαν στη Μητρόπολη προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια για τη νεκρώσιμη ακολουθία. Τότε ο Μητροπολίτης Βαρνάβας επικαλούμενος και τη Συνοδική απόφαση αρνήθηκε παραπέμποντας τους επισκέπτες του στην Αρχιεπισκοπή και στον Χρυσόστομο Β’.
Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, όπως μας είπε ο πρωτοσύγκελος, εφαρμόζοντας τη θέση της Εκκλησίας δεν δέχθηκε το σκεπτικό ότι δεν ήταν επιθυμία του νεκρού να αποτεφρωθεί η σορός του και ότι έγινε με πρωτοβουλία της συζύγου του.

Ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος στον οποίο αποτάθηκε η οικογένεια του εκλιπόντος για λόγους κατ’ οικονομίαν, όπως μας ειπώθηκε, επέτρεψε να τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία χωρίς την ανάγνωση της συγχωρητικής ευχής και άνευ παρουσίας Ιεράρχη. Όπερ και εγένετο. Μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου η Μητρόπολη Τριμυθούντος επέτρεψε την τέλεση της κηδείας από έναν απλό κληρικό. Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής έλεγαν πως ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε το σκεπτικό ότι η αποτέφρωση της σορού πραγματοποιήθηκε χωρίς να είναι επιθυμία του νεκρού, ο οποίος μάλιστα είχε προσφέρει τα μέγιστα στην Εκκλησία, στη γενέτειρά του Αθηναίου, αλλά και στους αγώνες της ομογένειας στο εθνικό ζήτημα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: