Το όνομά του είναι Jadav Payeng και η ιστορία του μοναδική. Πριν από περίπου 40 χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να φυτεύει ένα δέντρο κάθε μέρα. Αποτέλεσμα αυτού να καταφέρει να δημιουργήσει στο Ασάμ της Ινδίας ένα δάσος μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης.
«Το 1979 η περιοχή καταστράφηκε. Οι κάτοικοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν μία καταστροφική πλημμύρα. Πολλά φίδια ήρθαν στην περιοχή. Έπειτα ήρθε το καλοκαίρι και η θερμοκρασίες ήταν απίστευτα υψηλές. Τα φίδια δεν άντεχαν τη ζέστη και πέθαιναν. Τότε αποφάσισα να κάνω κάτι για να σώσω την περιοχή», δηλώνει ο ίδιος, παίρνοντας τη μεγάλη απόφαση να φυτεύει ένα δέντρο κάθε μέρα…
Έτσι, ξεκίνησε το μεγάλο έργο που είχε στο μυαλό του. «Ξεκίνησα πολύ μικρός να φυτεύω ένα δέντρο κάθε μέρα σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο. Κάθε μέρα περνούσα και φύτευα από ένα για έναν ολόκληρο χρόνο», προσθέτει ο ίδιος.
Το αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο δάσος, το οποίο έχει σήμερα έκταση περίπου όσο δύο Central Parks. Δηλαδή δύο φορές σε έκταση το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο στη διοικητική περιφέρεια του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, που φτάνει τα 3,41 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Σταδιακά άρχισαν να έρχονται ζώα στο δάσος μου. Η Τίγρη της Βεγγάλης, ελέφαντες, ρινόκεροι κι άλλα άγρια ζώα», λέει με περηφάνεια ο Payeng.
Ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις να μαθαίνουν στα παιδιά με το σωστό τρόπο να αγαπάνε την φύση. Να νοιάζονται γι’ αυτή από μικρή ηλικία. «Ας είναι κάθε παιδί υπεύθυνο για ένα δέντρο, έτσι η Ινδία θα γίνει πράσινη χώρα σε δέκα χρόνια», προτείνει.
«Θα συνεχίσω να φυτεύω δέντρα μέχρι να πεθάνω. Λέω στους ανθρώπους, αν ποτέ επιχειρήσετε να κόψετε τα δέντρα μου, θα πρέπει πρώτα να τα βάλετε μαζί μου. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να κόβονται τόσα δέντρα» συμπληρώνει ο άνδρας, που έχει σκοπό να διατηρήσει την φυσική ομορφιά του τόπου του.
Ο Payeng έχει κατακτήσει τον τίτλο «Ο άντρας του δάσους της Ινδίας» και έχει εμπνεύσει ακόμα και ένα μίνι ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του, αλλά παραμένει ταπεινός.
«Δεν έκανα τα πάντα μόνος», σχολιάζει. «Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει. Ολόκληρο το οικοσύστημα ξέρει», καταλήγει.
Forest Man
Πηγή: interestingengineering.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου