25 Νοε 2019

Ρωσικό τεχνητό κρέας πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά. Πως φτιάχνεται, πόσο θα κοστίζει



Ρωσικό τεχνητό κρέας πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά. Πως φτιάχνεται, πόσο θα κοστίζει

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μία διαφορετική πραγματικότητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν σε λίγο καιρό οι άνθρωποι, ξεκινώντας από την Ρωσία αφού εκεί κατασκευάζεται το τεχνητό κρέας.

Ερευνητικές εργασίες για τη δημιουργία κρέατος πραγματοποιήθηκαν για δύο χρόνια. Τα πρώτα 40 γραμμάρια κρέατος που καλλιεργήθηκαν σε εργαστηριακές συνθήκες κόστιζαν 900.000 ρούβλια (14.000 δολάρια). Όμως η τεχνολογία βελτιώθηκε και το το κόστος μειώθηκε.

Το κρέας που καλλιεργείται μπορεί να εμφανιστεί στις βιτρίνες των ρωσικών σούπερ μάρκετ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το νομικό καθεστώς του προϊόντος. Σήμερα στον κόσμο η τιμή του κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο παραμένει υπερβολικά υψηλή για να περάσει στο λιανικό εμπόριο και κυμαίνεται γύρω στα 90 δολάρια το κιλό, αν και πριν από τρία χρόνια κόστιζε μεταξύ 100.000 και 300.000 δολάρια το κιλό, όπως φαίνεται να διευκρινίζει η υπηρεσία Τύπου της εταιρείας Ochákovo.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων εργοστασίων, σε πέντε χρόνια ένα κιλό εργαστηριακού βόειου κρέατο θα κοστίζει περίπου 800 ρούβλια (12 δολάρια) λιανικής τιμής.

Το τεχνητό κρέας είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και παραμένει σε καλή κατάσταση δύο φορές περισσότερο από το παραδοσιακό κρέας.

Λαμβάνεται από ένα μικρό κομμάτι μυϊκού ιστού από μια ελίτ φυλής Angus μόσχων. Τα κύτταρα τοποθετούνται σε ένα θρεπτικό μέσο για να διεγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση. Το μέσο είναι ένα πήκτωμα που σχηματίζεται από αμινοξέα, βιταμίνες, άλατα, γλυκόζη και αυξητικούς παράγοντες.

“Το πιο σημαντικό πράγμα στη διαδικασία με το οποίο λαμβάνουμε κρέας είναι να επιλέξουμε τη σωστή σύνθεση του θρεπτικού υποστρώματος. Όχι μόνο θα πρέπει να ευνοεί την κυτταρική διαίρεση, αλλά και να δίνει στο προϊόν μια ρεαλιστική γεύση, χυμό, χρώμα και άρωμα. Έτσι, η διατροφική σύνθεση είναι ένα από τα πιο ακριβά συστατικά και επηρεάζει την τιμή της κυτταροκαλλιέργειας “, εξηγεί ο Alexandr Savkov, Διευθύνων Σύμβουλος της Ochákovo.

Το εργοστάσιο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα υπόστρωμα χαμηλού κόστους με βάση ειδικά συστατικά τροφίμων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λουκάνικων.

Το κόστος παραγωγής θα είναι 300 ρούβλια ανά λίτρο ($ 5) σε σύγκριση με 1,5 ή 3 εκατομμύρια ρούβλια ($ 23,500 ή $ 47,000) που κοστίζουν για τη δημιουργία της σύνθεσης που χρησιμοποιείται στην Ελβετία . Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός ανάπτυξης των κυττάρων δεν θα είναι χαμηλότερος από εκείνον των ξένων αναλόγων, υπόσχονται οι ρώσοι επιστήμονες.

Το νέο ρωσικό τεχνητό κρέας θα μπορούσε να εμφανιστεί στα ρωσικά σούπερ μάρκετ το 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία τύπου του εργοστασίου των συστατικών τροφίμων Ochákovo.

diadrastika.com

1 Δεκ 2009
Εργαστηριακό κρέας σύντομα στην αγορά

2 Αυγ 2011
ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΡΕΑΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΟΡΟΪΔΕΥΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ

20 Ιαν 2013
ΨΕΥΤΙΚΟ ΚΡΕΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

8 Αυγ 2013
Το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου στο πιάτο σας

16 Οκτ 2015
Σε 5 χρόνια στα καταστήματα τα πρώτα μπέργκερ με κρέας εργαστηρίου

20 Νοε 2015
Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο στο πιάτο σας!!

24 Φεβ 2019
Το μενού που θα «σώσει» τον πλανήτη - ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ

25 Νοε 2019
Ρωσικό τεχνητό κρέας πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά. Πως φτιάχνεται, πόσο θα κοστίζει

Δεν υπάρχουν σχόλια: