4 Οκτ 2018

Η καταστροφή του περιβάλλοντος στο Σταυροβούνι στην ΕΕΠαρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) για την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, μετά από σχετική επιστολή-καταγγελία του ηγουμένου της Μονής Αθανάσιου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρει τα εξής:

«Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου στην Κύπρο με επιστολή της καταγγέλλει την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου της Μονής. Συγκεκριμένα, στην περιοχή λειτουργούν λατομεία για εξόρυξη πέτρας τα οποία επιφέρουν βάναυση αλλοίωση του φυσικού χώρου της περιοχής. Σύμφωνα με την επιστολή, τα λατομεία δεν τηρούν τη νομοθεσία με την υποχρεωτική επιστημονική επιτήρηση και τον αναγκαίο έλεγχο για τη λειτουργία των λατομείων και μεταξύ άλλων, λόγω των αποβλήτων επηρεάζεται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής. Απόβλητα παρασύρονται και καταλήγουν, λόγω της γεωλογίας του εδάφους, στον ποταμό "Πούζη" ο οποίος προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία NATURA 2000. Πέραν των λατομείων, στην ευρύτερη περιοχή του χώρου της Μονής Σταυροβουνίου, έχει δοθεί άδεια για δημιουργία εργοταξίου παραγωγής ασφάλτου, πράγμα που, αν πραγματοποιηθεί, αναμένεται να λειτουργήσει περισσότερο δυσμενώς στο περιβάλλον. Τέλος, εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής επισημαίνεται ότι έχουν παρατηρηθεί αυξημένα συμπτώματα ανάπτυξης καρκίνου στους κατοίκους των γύρω χωριών». 

Βάσει των πιο πάνω, ο Ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Κατά πόσο είναι ενήμερη για την περιβαλλοντική αλλοίωση και καταστροφή που επιτελείται στον χώρο της Μονής του Σταυροβουνίου, ο οποίος είναι προστατευόμενος και από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία NATURA 2000;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της περιοχής;»

πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: