Την Πέμπτη,11 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ανακοίνωνε μπροστά από την πόρτα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για την Ουκρανία και τους σχισματικούς επικεφαλής.
Λίγες ώρες μετά ο επικεφαλής του λεγόμενου «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετος Ντενισένκο, σε δηλώσεις του, έδειχνε σαν να μην αντιλαμβάνεται τις αποφάσεις του Φαναρίου.
«Ήμουν, είμαι και θα είμαι ο Πατριάρχης Κιέβου» - βροντοφώναξε μέσα από τα Ουκρανικά ΜΜΕ, στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου έξω από την κατοικία του.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί πανουκρανικό συμβούλιο Επισκόπων, όπου μέσα από τις τρεις «εκκλησίες» της χώρας θα εκλεγεί ο Προκαθήμενος της νέας Αυτοκεφάλης Εκκλησίας.
Είναι απορίας άξιον πως ο Φιλαρέτος θα ενεργήσει σε περίπτωση που δεν εκλεγεί, αλλά και πως θα νιώσει όταν θα βγάλει το Πατριαρχικό κουκούλι και βάλει το καλυμμαύχι ενός Μητροπολίτη.
Επίσης πως θα αντιδράσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την στιγμή που ο Φιλάρετος είναι μια προστασία για την απόφαση της εκχώρησης της Αυτοκεφαλίας….
Θα αναγνωρίσει ο Φιλάρετος κάποιον άλλον επικεφαλής; Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί θα μείνουν μαζί του Ιεράρχες και κληρικοί η θα προσχωρήσουν στην νέα Εκκλησία;
Πάντως ο Φιλάρετος διατυμπανίζει παντού ότι ζητάει την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να μπορεί να έχει ευχαριστιακή κοινωνία με τις άλλες Εκκλησίες, αφού όπως τονίζει την χάρη του Θεού την έχουν και όλα τους τα μυστήρια είναι έγκυρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν επισκεφθεί κάποιος την επίσημη ιστοσελίδα του «Πατριαρχείου Κιέβου» θα μείνει έκπληκτος, όταν στην ενότητα (Τοπικές Εκκλησίες) υπάρχει «Μακεδονική Εκκλησία» και «Εκκλησία του Μαυροβουνίου». (πατήστε εδώ)
Επίσης τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του διαδίκτυο κάνει ένα βίντεο, όπου δείχνει τον Φιλάρετο να λαμβάνει ευχή ευλογίας από έναν διάσημο αυτοαποκαλούμενο λαϊκό «πνευματικό – θεραπευτή» (πατήστε εδώ για το βίντεο) που προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, διαβεβαίωνε σήμερα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου ότι η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία δεν θα έχει κρατική επιρροή, τονίζοντας ότι «το Κράτος δεν θα παρεμβαίνει σε υποθέσεις της Εκκλησίας».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι πότε μέχρι σήμερα δεν παρεμβαίνει στην Εκκλησία το Κράτος, όμως τον Απρίλιο του 2018 με δική του πρωτοβουλία προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ζήτησε αυτοκέφαλη Εκκλησία.
Έκπληξη προκαλεί και η αφωνία του Μητροπολίτη Ονουφρίου, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει σχολιάσει τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τέλος όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην αυριανή Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία συνεδριάζει στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Δείτε ακόμη
Ευλόγησον Πάτερ...
Αναθέματα στις αιρέσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου