21 Οκτ 2018

Η Κίνα ελέγχει τα πάντα – Δείτε πρώτοι τι έρχεται (Βίντεο)

.

Του Γιώργου Φαρμάκη

Η Κίνα δανείζει χρήματα σε χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, είτε οικονομικό, είτε κοινωνικό. Με λίγα λόγια δανείζει ζεστό χρήμα, σε χώρες που είναι δύσκολο να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα. Αρχικά, αν δει κάποιος αυτή την εξέλιξη θα θεωρήσει ότι η Κίνα, κάνει λάθος κινήσεις αλλά αυτό δεν ισχύει και θα δείτε παρακάτω γιατί.

Η Κίνα δανείζει τις αδύναμες χώρες, ώστε να τις ελέγχει. Γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν θα της επιστρέψουν τα χρήματα.

Εκτός από το ότι η Κίνα δανείζει χρήματα σε χώρες αδύναμες οικονομικά και πολιτικά, φροντίζει να δανείζει και σε χώρες στις οποίες βασιλεύει η διαφθορά ή σε χώρες οι οποίες ελέγχονται από κάποιο καθεστώς στρατιωτικού τύπου.

Ακολουθεί μια λίστα χωρών, με τις οποίες η Κίνα έχει…χρηματικούς ή μάλλον δανειακούς δεσμούς

Ουκρανία: Μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, στην οποία κυβερνά μια κυβέρνηση που πολλοί θεωρούν αυταρχική.

Λευκορωσία: Χώρα στην οποία κυβερνά η διαφθορά.

Αζερμπαϊτζάν: Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο κατά καιρούς, στην χώρα δεν επικρατεί ομαλό πολιτικό κλίμα.

Σαουδική Αραβία: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού είναι γνωστό ότι σε αυτή την χώρα το καθεστώς είναι ακραίο.

Ταϋλάνδη: Την χώρα πρακτικά την κυβερνά ο στρατός, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Υεμένη: Χώρα η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι αντάρτες χούθι πολεμάνε με τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η..Σαουδική Αραβία.

Ιράκ: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά,αφού όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτή στην χώρα.

Αφγανιστάν: Επίσης δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Ακόμα κάποιες χώρες, οι οποίες κατά καιρούς έχουν δανειστεί χρήματα από τα την Κίνα ή είχαν κάποιες οικονομικές συναλλαγές (με την Κίνα)

Τουρκμενιστάν, Αρμενία,Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία , Αίγυπτος, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Κένυα, Συρία, Ιορδανία, ,Σουδάν,Πακιστάν, Μαλβίδες, Λάος, Σρι λάνκα, Μιανμάρ, Μπανγκλαντές, Καμπότζη.

Το παράδειγμα της Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα είναι νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας. Η Κίνα δάνεισε στην χώρα 1,5 δισεκατομμύριο, με σκοπό την δημιουργία ενός λιμανιού. Η ιδιαιτερότητα αυτού του λιμανιού, είναι το μεγάλο βάθος του νερού στο σημείο (που βρίσκεται το λιμάνι), ώστε να μπορούν να υπάρχουν πλοία μεγάλου βάρους και μεγέθους.

Η Σρι Λάνκα λοιπόν, δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το δάνειο που πήρε από την Κίνα και μαντέψτε τι έγινε. Οι δαιμόνιοι Κινέζοι πρότειναν στην χώρα, να πάρουν τον έλεγχο του λιμανιού, αντί να πάρουν πίσω τα χρήματα. Έτσι και έγινε λοιπόν, με αποτέλεσμα η Κίνα να αποκτήσει ακόμα ένα στρατηγικό λιμάνι. Το ίδιο έκανε και με άλλα λιμάνια.

Στις παρακάτω χώρες, η Κίνα ελέγχει από ένα λιμάνι(τουλάχιστον)

Σουδάν, Τζιμπουτί, Πακιστάν, Μαλβίδες, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ, Καμπότζη. Με λίγα λόγια η Κίνα προσπαθεί, να δημιουργήσει μια τεράστια ναυτική βάση.

Ας πάμε όμως στην Ελλάδα

Η Κίνα εδώ και κάποια χρόνια κοιτάει την Ελλάδα. Διαβάζουμε άρθρο (αποσπασματικά) στο indicator.gr, το οποίο επικαλέστηκε δημοσίευμα της DW:

Η πρώτη μεγάλη κινεζική επένδυση έγινε το 2009 στην Ελλάδα όταν η Cosco διέθεσε περισσότερα από 650 εκατομ. ευρώ για την αξιοποίηση του λιμανιού διάρκειας 35 ετών. Επτά χρόνια αργότερα οι Κινέζοι εξασφάλιζαν με 280 εκατομ. την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ.

Στο μεταξύ η Κίνα επενδύει και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Θα πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε τις επενδύσεις σε δύο κατηγορίες: τις άμεσες, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, και τις έμμεσες που έχουν τη μορφή χαμηλότοκων πιστώσεων από κινεζικές τράπεζες.

Όπως εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής Γενς Μπάστιαν ειδικός σε ζητήματα κινεζικής διείσδυσης στα Βαλκάνια «για τη χορήγηση των δανείων προβλέπονται όροι, όπως είναι για παράδειγμα η ανάθεση έργων σε κινεζικές εταιρίες».

Ακόμα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κίνα, πλέον μεταφέρει αγαθά σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει εμπορικός δρόμος που συνδέει τον Λονδίνο, απευθείας με την κινεζική πόλη Γίγου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι η Κίνα είναι μια υπερδύναμη η οποία ασκεί επιρροή.

Το κινεζικό κόλπο είναι απλό αλλά καλό!!! Η Κίνα δανείζει ή επενδύει σε χώρες αδύναμες οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, με σκοπό να πάρει τον έλεγχό τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, θα βρείτε στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο, που ακολουθεί:

China's trillion dollar plan to dominate global trade

πηγή: Μόνο στο el:gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: